M. Ali Işık, Hatay Restaurant’ta işe başlamasını, ortak oluşunu, Hatay’ın edebiyatçıların uğrak yeri olmasını, Hatay defterlerini, anılarını anlattı. Geceye katılan başta Necati Tosuner, Semih Poroy, Egemen Berköz, Uğurtan Atakan, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Adil İzci, Nalan Çelik, Gülderen Canyurt, Sevim Yazar, Melahat Babalık, Fügen Kıvılcımer ve İkbal Kaynar da anılarını misafirlerle paylaştı.
İstanbul'da yaşayıp da Hatay Restaurant'ı bilmeyen, gitmeyen var mıdır?
Müdavimlerini 1967 yılından itibaren Kadıköy'de ağırlayan Hatay Restaurant, 1986 yılından beri de Bostancı Bağdat Caddesi No: 526'da hizmet veriyor. Hatay Restaurant, kültür-sanat hayatımızın önemli duraklarından birisi. 1979 yılından beri, Hatay'ın kurucusu Ali Demir’in oğlu Tevfik Demir ile Mehmet Ali Işık Hatay Restaurant’ın işletmeciliğini yapıyor.
Hatay, 50 yıllık bir mekân... Aranan, özlenen... Çalışanlarının, Tevfik Demir ve M. Ali Işık'ın kişiliği de değer katıyor mekâna... Bu beğenide, Hatay'ın yemeklerinin ve mezelerinin lezzetinin de rolü olduğunu göz ardı etmemek gerekir... Humus, paçanga böreği, lahmisini, yaprak ciğer eşsiz lezzette... Başka bir yerde bu lezzeti bulamanız zor gibi...
Hatay'ın müdavimlerinden Cemal Süreya, Hatay için bakın neler söylemiş: "Hatay bir içki evi. Ama biz sanatçıların özellikle de Kadıköylülerin hayatında işlevi niteliklerini aşan bir ağırlığı da olmuş. Evimiz olmuş bizim. Duvarlarına yazarların fotoğrafları, dergi sayfaları asılan bir yer Hatay... Defteri olan tek meyhane belki de... Cevat Dereli, Burhan Uygur, Edip Cansever gelir, o deftere resim yapar, şiir yazarlar. Yüzlerce şairin dizeleri birbirleri için yazdıkları satırlar. Bir kahvedir aynı zamanda: Çay içmek için de gidebilirsin: Ben birçok yazımı orada yazdım.
Posta Kutusu: Mektuplar oraya gelir. Bir taşra lokantası gibidir, yeme içme de şart değil..."
Yolunuz Bostancı'ya düşerse, çekinmeden girin kapısından içeri... Servis başlamamış olsa bile tereddüt etmeyin. Fotoğraflarla dolu duvarlarını inceleyin, yazıları, şiirleri okuyun. Hatay'ın dört bir yanından hiç eksilmeyen, size de ulaşan dost seslerini duyacaksınız...
“Bizim Hatay” kitabıyla ilgili de son bir bilgiyi paylaşalım:
Artshop Yayınları tarafından yayımlanan “Bizim Hatay” adlı kitap için yüzlerce gazete, dergi ve fotoğraf arşivi çok büyük bir titizlikle tarandı. Kitabı okuduğunuzda sadece bir lokanta/meyhane ile değil, bir şiir evi, kültür evi ve edebiyat evi ile onun müdavimleri olan şair ve yazarlarla karşılaşacaksınız. Aynı zamanda ‘hatıra defteri’ tutan bir mekân olması açısından da çarpıcı bir tarihe sahip olan Hatay, modern şiir ve yazınımızın İstanbul ayağının kayıt altına alındığı lezzet yüklü bir tarihtir.