Büyükşehir’den tam donanımlı ilaçlama hizmeti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü halk sağlığı alanında İstanbullulara hizmet vermeye devam ediyor.
İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü tarafından “Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Hizmeti” hız kesmeden İstanbul genelinde devam ediyor. İlaçlama Hizmeti Ekipleri sivrisinek, karasinek, kene, hamamböceği, kemirgenler gibi vektörlere karşı mücadele ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlar kullanılıyor.
İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü vektörlerle mücadelede sürekliliği sağlamak ve meydana gelebilecek aksaklıkları hemen gidermek amacıyla; 14 uzman, 46 ekip sorumlusu, 433 işçi ile 2013 yılında da tam donanımlı ilaçlama hizmeti vermektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü “Vektörle Mücadele ve İlaçlama Hizmeti çalışmalarında kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemler kullanılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzm. Dr. Ömer Akçağıl; “İstanbul genelinde 2013 yılında yenilenmiş ekipmanlarıyla tespit edilen ve halkın bildirdiği her noktaya hizmet götürüyoruz. Halkımız bu yılda rahat bir yaz mevsimi geçirecek” dedi.
Akçağıl, 120 bin sivrisinek kaynağında larva, karasinek, kene, kemirgen, uçkan ve hamamböceği mücadelesi veriyoruz. Vatandaşların özellikle üremelerin yoğun olduğu, atık su birikintileri, çiçek saksı dipleri, araç lastikleri ve küçük su birikintilerine dikkat etmeleri ve bunları kurutmaları, kültürel mücadele açısından oldukça önemli olacağını belirtti.
Vektörle Mücadele ve Alınması Gereken Önlemler
İBB Vektörle Mücadele ve İlaçlama Hizmeti Ekipleri tarafından vatandaşlara vektörle mücadele esnasında almaları gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
• Çöpleri poşetler içerisinde çöp kutularına atıp ağızları kapatılarak, üremeler engellenebilir.
• Sivrisinekler durgun suda ürerler ve sivrisineklerin üreme noktalarının büyük bir kısmı insan eli ile oluşuyor. Ağzı açık halde bulunan durgun suları (kova, bidon, lastik, havuz, kuyu, birikinti, vb.) ortadan kaldırarak veya üzerini kapatarak sivrisineklerin üremesine engel olunması gerekiyor.
• Piknik yapan vatandaşların piknik yaptıkları alanlarda ayrılırken atıklarını kapaklı çöp kutularına atmaları gerekiyor.
• Evlerde bulunan bir saksının altındaki tabakta biriken su, sivrisinekler için uygun bir üreme kaynağı olmaktadır ya da bahçemizde bulunan bir kovadaki su da aynı şekilde üreme kaynağı olabilmektedir. Saksının altındaki suyu dökmemiz ya da kovanın ağzına bir kapak koymamızla birlikte sivrisinek üremesini engelleyebiliriz.
Tam Donanımlı Vektörel Mücadele ve İlaçlama Hizmeti
Bu çalışmalarda 14 uzman, 46 ekip sorumlusu, 433 işçi, 172 araç, 2 Zodyak ilaçlama botu, 1 sulak ve sazlık arazi araçlarıyla İstanbul genelinde hizmet veriliyor.
İstanbul genelinde 4’ü Avrupa yakası, 2’si de Anadolu yakasında olmak üzere 6 şantiye İstanbullulara Vektörel Mücadele ve İlaçlama hizmeti veriliyor.
Avrupa Yakasındaki İlaçlama Şantiyeleri: Edirnekapı, Beylikdüzü, Resneli (Kayabaşı), Alibeyköy, Anadolu Yakası’nda ise Ataşehir ve Kartal da bulunuyor.
İlaçlama Hizmetinde Yararlanmak İçin bir Alo Yeter
İstanbul Halkının ilaçlama hizmetlerinden faydalanması için bir telefon demesi yeterli. Hizmete ulaşmak için 444 0 227 No’lu çağrı merkezi veya ALO 153 İBB Beyaz Masa arandığında, talebin geldiği bölgeye acil müdahalede bulunuluyor.