Sık sık gündeme gelen, nüfusumuzun çoğalması için, 3-5 hatta daha fazla çocuk yapılsın tavsiyeleri acaba ne derece doğru… Bakın son 50 yılda dünya nüfusu ikiye katlanmış durumda. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan tahminlere göre: Dünyada 2020 yılında 8,5 milyara, 2030 yılında 9,6 milyara, 2040 yılında 10,3 milyara, 2050 yılında da 12 milyara ulaşılacakmış.
En fakir ülkeler sıralaması ise; 1-Filistin-Irak-Nijer-Afganistan-Sudan-Mali-Çad-Kenya-Pakistan (180 milyona yaklaşan nüfus)-Somali şeklinde… Uluslararası kuruluşların raporlarına göre de Türkiye, işsizlik ve yoksullukta ilk sıralarda geliyor. Çocuk eğitimine en az parayı biz harcıyoruz, kadınların doğurganlık oranında en yüksek ülkelerden biriyiz. Türkiye'deki ortalama ömür de tüm OECD ülkelerinden daha kısa. Bebek ölümlerinde ise facia yaşanıyor.
Peki yoksulluk nedir? sorusuna verilebilecek birçok yanıt var. Yoksulluk; ‘açlık’, ‘eğitimsizlik’, ‘barınacak bir evinin olmaması’, ‘hasta olmak ve tedavi olamamak’, ‘hiçbir işinin olmaması ya da iyi bir işe sahip olamamak’, ‘kirli suyun sebep olduğu hastalık nedeniyle çocuğunu kaybetmektir’.
Kimileri yoksulluğu, ‘sistemin yapısından ve işleyişinden kaynaklanan güç ve servet dağılımındaki eşitsizliğin bir sonucu’ olarak görürken; kimileri ise, ‘yoksul olarak tanımlanan kişilerin, eğitimsizlik, beceri ve kapasite gibi bireysel nitelik ve yeteneklerinin düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan fırsatlardan yararlanamama durumu’ olarak tanımlamakta. Bu iki yaklaşım da yoksulluğu, onu doğuran nedenler üzerinden tanımlamaya yöneliktir.
Literatürde, farklı yoksulluk türlerini ifade eden tanımlar mevcuttur. Bunlar; mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk, insani yoksulluk gibi çeşitli tanımlamalardır. Hal böyle olunca nüfusun kalabalık olmasının getireceği artılar ne yazık ki eksilerin yanında sönük kalıyor. Önemli olan çocuk sayısının artışı değil, bakılabilecek kadar çocuk sahibi olmaktır. Sahip olunan çocuğun eğitim ve sosyal yaşantısını çağa uygun bir şekilde sağlamaktır... Çok çocuk değil iyi yetiştirilmiş çocuklar istikbaldir… Bilmem anlaşıldı mı…