Şile Belediyesi’nin ev sahipliğinde dünyanın 45. Yeryüzü Pazarı olan Şile Yeryüzü Pazarı’nda gerçekleşen şenliğe, İBB Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Mahalle Muhtarları, STK Temsilcileri, Şile Köylüsü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Belediye Başkanı Can Tabakoğlu açılış konuşmasında, “Bu yıl 5.sini düzenlediğimiz şenliğimizde; yoğun bir ilgi ile köylümüzün ürettiği, köylümüzün sattığı ata-dede tohumlarıyla ile yapılan tarım modellemesine şahit oluyoruz. Şile’deki Yeryüzü Pazarı toprağın, üreticinin korunduğu turizm ve tarımın buluştuğu bir model. Dünyada 45. Türkiye’de ikinci, İstanbul’da ki ilk Pazar. Burada göçün önüne geçebilmek adına toprağın ekonomiye katkıda bulunabilmesi adına ve ekolojinin korunması adına önemli bir vizyon ortaya konuyor. Bu anlamda ben tüm paydaşlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Sivil toplum örgütlerimize, kamu iştirakçilerimize ama her şeyden ziyade Şile Köylüsü’ne bize inandığı için teşekkür ediyorum. Türkiye’nin metropolleştiği bir dönemde, şehir çeperlerinde yapılabileceği iddiası ile biz bu projeyi başlattık. İstanbul’da bu başarıldıysa Ankara’da, İzmir’de, Bursa’da her yerde başarılabilir’’ dedi.
ŞENLİKTE ÇOCUKLAR UNUTULMADI!
5. Şile Tohum ve Yerel Ürünler Şenliği’nde çocuklar da yetişkinler gibi atölyelerle güzel vakit geçirdiler. Yetişkinler, Şile Köylüsü’nün ürettiği doğal ürünleri tezgahlardan satın alırken, çocuklar da mısır ayrıştırdı ve tahıllardan puzzle yaptı.
Şile Yeryüzü Pazarı’nda Şile Köylüsü’nün ürettiği doğal ürünlerin satışları ve aktiviteler akşam saatlerine kadar devam etti. Etkinliğe; Ekmek Yapım Atölyesi, Salamura Zeytin Yapım Atölyesi, Zeytin Yağı Yapım Atölyesi, Sebzeli Pizza Yapım Atölyesi, Fidan Aşılama Atölyesi, Karakılçık Bulguru ile Pilav ve Çorba Yapımı Atölyesi, Tohumlar Fidana Atölyesi, Defne Sabun Yapım Atölyesi, Sirke Yapım Atölyesi, Tohum Ekimi Atölyesi, Peynir Yapım Atölyesi, Kiraz Turşu Atölyesi, Şile Bezi Dokuma Atölyesi, Tohum Puzzle Atölyesi, Mısır Öğütme Atölyesi, Şile Orman Florası Fotoğraf Sergisi, Ata Tohumlarımızı Korumak Neden Önemli Atölyesi, Taş Değirmende Buğday atölyeleri de katılarak uygulamalı çalışmalar yaptılar.