Başıbüyük projesi temsilcilerle paylaşıldı

Maltepe Belediyesi tarafından yerinde kentsel dönüşüm kapsamında Başıbüyük...

Başıbüyük projesi temsilcilerle paylaşıldı

Maltepe Belediyesi tarafından yerinde kentsel dönüşüm kapsamında Başıbüyük...

16 Haziran 2013 Pazar 13:56
Başıbüyük projesi temsilcilerle paylaşıldı

Maltepe Belediyesi tarafından yerinde kentsel dönüşüm kapsamında Başıbüyük Mahallesi için tasarlanan ve daha önce sunumu yapılan projenin kat ettiği yol, mahalle temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarları, meclis üyeleri ve basınla paylaşıldı.

Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin başkanlığında Maltepe Belediyesi Meclis Salonunda görüşülen projenin mimarı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda proje detayları görüşüldü.

“Hedef maliyetleri en aza indirmek”

Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin konuşmasında, “İnsanlarımızın beğenisini kazandığına inandığımız projenin geldiği aşamaları paylaşmak adına sizlerle toplandık. Biz burada bu projeyi tasarlarken, daha önce TOKİ’nin yanlışlarını düzelterek, insanlarımızın görüşlerini de bildireceği bir tasarım projesi yaptık. Amacımız, insanlarımızın bu mekanlara kavuşması adına mahallenin tümünü projelendirirken maliyetleri en aza indirerek katma değer sağlamasını ortaya koymaktır. Hocamızın önerisi olan bu modeli, TOKİ’yle bizim adımıza konuşmasını istedik. Bunun temelinde yatan neden, sağlıklı binalara kavuşmanın yanı sıra halkımızın kabul etmesidir.”

“TOKİ de özeleştiri yaptı, sonuç halkımızın istediği gibi olacak”

Projenin bir önerme olduğunu belirten Başkan Zengin, “Projenin artıları, eksileri ortaya konup üzerinde detaylı çalışılacak. Kuracağımız bilgilendirme ofisimizde Başıbüyük halkımızla birlikte tekrar değerlendireceğiz. Tartışmaların sonunda anlamlı bir karara varırsak, güzel olacağına, pürüzsüz sürdürülebilirliğine inanırsak biz de kararımızı bildireceğiz. TOKİ de sanırım yanlışlıkları, kendilerini iyi ifade edememelerini öz eleştiri bağlamında değerlendirerek vatandaşlarımızın kendi yerlerinde sağlıklı yapılara kavuşturmayı istiyor. Prof. Dr. Kaptan tarafından proje devam ederken vatandaşlarımızı bilgilendirerek, oluşabilecek soruları da toparlayarak çözüm yolu bulmanın yararlı olacağına inanıyoruz. ” dedi.

""

“Binalar ağaç boyunu geçmeyecek”

Prof. Dr. Hüseyin Kaptan slayt gösterisiyle açıkladığı projenin detaylarını ve daha önce gerçekleştirdiği başarılı örnekleri anlattı. Kaptan, bir tartışma ortamında projenin görüşülmesinin, akıl ve mantık çerçevesinde başarılı sonuçlar vereceğini belirtti. Başıbüyük sakinlerinin çok daha güzel yaşam standartlarına layık olduğunu ve Başıbüyük’ün hak ettiği değeri kazanmasının sağlanması için çalıştıklarını ifade eden Kaptan, “Başıbüyük’ü defalarca inceledim,  ağaç boyunda dört beş katlı konutlarla modern bir mahalle elde edilebileceğine inandım.  Mahalle sakinlerinin yaşam alanına ihtiyacı var. Bu anlamda üç ana meydan düzenledik. Düğün, bayram meydanı, sosyal donatı alanları, belediye tesislerinin olduğu bir kültür alanı tasarlıyoruz. Ayrıca bir pazar alanı tasarlıyoruz. Böylece ticaret, kültür ve eğlence alanı mümkün olacak. Değişik büyüklüklerde konutların %65’i 3+1, geri kalan yüzdelik dilimde de 2+1 ve 1+1 konutlar yer alacak. Yollar yeniden düzenliyor, % 25 - 30 gibi mevcut eğim, %10’a çekilerek sınır olarak %15 sağlanacak. Ayrıca yollar da ambulans ve itfaiyenin rahatlıkla girebileceği şekilde tasarlandı. Çocuk oyun parkları da yürüme mesafesinde olacak. Dere açılarak, buradaki konutlar daha güvenli yerlere taşınacak. Konutların zemin kat haricinde olanlarının panoromik olarak denizi görmesi sağlanacak. Restoranlar, çay bahçeleri yer alacak.” dedi.

“Proje 6306 sayılı kanuna göre yapılacak”

Prof. Dr. Kaptan, “Projeyi 6306 sayılı yasayla yapalım mutlaka, çok büyük avantajlar getiriyor; kira bedelleri ödüyor, harçları almıyor, KDV’leri almıyor, alt yapıya destek veriyor. Muhteşem imkanları olan bir yasa güvencesi olsun. ‘Bize parsellerimiz ver, kat karşılığı yapalım’ düşüncesi çok yanlış, bütün şehirlerimiz böyle bitti. Kaçak inşaatlar olacaktır. 1984’ten beri uygulanan 2981 sayılı yasayla yapılan ve utanılmadan bakılacak bir tek örnek yok. Bu yasayla geri dönülmez şekilde mahvettik. 6306 sayılı yasayla tedavi etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

“Başıbüyük halkı isterse varız”

TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, eskiden yapılan hataları kabul ederek öz eleştiri yaptıklarını ifade etti. Sıkıntılı bir süreç geçirilmesinin sebebini tarafların birbirini anlayamamasından, gerekli empatiyi kuramamaktan kaynaklandığını ifade eden Karaoğlu, “Başıbüyük’te yapılan altı binanın savunulacak bir tarafı yok, yaptığımız hataları görüyoruz. Yeni tasarım birimleri oluşturduk, çalışıyoruz. Kaptan hocanın değerli birikimlerini, ufkunu bildiğimiz, kendisine güvendiğimiz için Sayın Başkanımızın talebiyle kendisiyle çalışmaya karar verdik. Ayda en az bir tam gün toplanıp çalışıyoruz. Projenin devamının gelebilmesi için 6306 yasanın avantajlarını kullanarak daha iyi bir yol alınacağına inanıyoruz. Takdir mahalle halkınındır, bir dayatmayla burada bulunmuyoruz. Tapuların TOKİ’ye geçmesi gerekiyor ki, yatırım yapabilelim. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaratacak durum yoktur, bu konuda içiniz rahat olsun. TOKİ, vatandaşın yerini alır başka yere götürür diye bir durum yok. Siyasi bakış açımız da yoktur, devletin kurumuyuz. Tapuları devredin, Kaptan hocamla çalışalım, projenin devamında istişareler yapalım, hep birlikte çalışalım. Alt yapı, sosyal donatı, üst yapı, konut maliyetleri, vatandaşın mevcut sahibi bulunduğu değerlerin tutarı imar planına göre karşılaştırılacak ve analiz edeceğiz. Bu bir yöntemdir, başarılı olacağına inanıyorum. Bu olmazsa, müteahhite vermeyiz, kendimiz yaparız.” diye konuştu.

“Başıbüyük halkı yerinden olmayacak”

Sunumun ardından katılımcıların soruyla devam eden toplantıda, güven ortamının temelleri atıldı. Soruların ortak noktası, Başıbüyük halkının dönüşümden sonra yeni düzene adaptasyon yaşamada sıkıntılar yaşayabileceğine dair endişeler oldu. Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, Maltepe Belediyesi’nin yaptığı ölçümlere göre konut standartlarının korunduğunu, dönüşümden sonra esas halkın mahallesini terk etmeden kendi yerlerinde yaşamaya devam etmesi için çalıştıklarını ifade etti. Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin,  proje toplantılarının ve bilgilendirme ofisinde yapılacak görüşmelerin, Başbüyük halkının istemediği hiçbir şeye olanak tanınmayacağının altını çizdi.

 

Son Güncelleme: 16.06.2013 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72