Kurban Bayramı sürecinde fazla et ve tatlı tüketiminin mide, kalp hastalıkları, sindirim problemleri ve kilo alımı gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği, özellikle kronik bir hastalığı olan bireyler için ciddi riskler oluşturduğu bildirildi.
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gizem Akgül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu süreçte kalp, diyabet, obezite ya da hipertansiyon hastası olanlar, ileri yaştakiler, mide ve sindirim sorunları yaşayanların bayramda beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Akgül, “Kavurmasından haşlamasına yeni kesilmiş kurban etleri sofraları doldururken sağlığı da elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olanların bayram boyunca et ve tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Aksi halde bayramın tadı kaçıyor ve ciddi rahatsızlıklar görülebiliyor" dedi.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gizem Akgül, Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirebilmek için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
"Bayram sabahına ılık ve içine 1-2 damla limon damlatılmış su ile başlayabilirsiniz.
Günün en önemli ve sağlıklı öğünü kahvaltıyı ihmal etmeyin. Hafif bir kahvaltı güne daha enerjik başlamanızı sağlayacaktır.
Gün içerinde 8-12 bardak su tüketmeye özen gösterin.
Kurban etleri kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Bunun nedeni, kurbanın kesilmesiyle oluşan kas sertleşmesidir. Bu, hem etin sertleşmesine ve yeterli lezzetin alınamamasına hem de sindirim problemlerine neden oluyor.
Yemek yemeğe başlamadan 10-15 dakika önce mutlaka 2 bardak ılık su için. Bu daha az yemek tüketmenizi sağlayacaktır.
Kurban etlerinin doymuş yağ içeriği en yüksek kısmını sakatatlar oluşturuyor. Ancak kalp sağlığı için sakatat tüketiminden kaçınmak gerekiyor.
Etlerinizi pişirirken yağda kızartmak veya kavurmak yerine fırınlama, haşlama veya ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.
Et yemeklerini pişirirken içerisine fazladan yağ ilave etmekten kaçının.
Etlerinizin yanında bol yeşillikli salata, zeytinyağlı sebze yemeklerine yer verin. Salata ve sebze yemekleri bol posaları ile sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olacaktır.
Etinizin yanında asitli, şekerli içecekler yerine ayran, yoğurt veya cacığa yer açın. Bu, hem daha az kalori almanıza hem de daha çabuk tokluk hissinizin oluşmasına yarayacaktır.
Gün içerisinde 1 bardak sade maden suyu tüketebilirsiniz.
Ekmek seçimizi tam buğday, köy, çavdar ekmeği gibi saflaştırılmamış ekmeklerden yana yapın. Eğer yemeğinizin yanında pilav, makarna, çorba gibi lezzetler varsa ekmek yerine bunları tercih edin. 2 yemek kaşığı pilavın veya 1 kepçe çorbanın, 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğu aklınızdan çıkarmayın.
Bayram ziyaretlerindeki ikramlardan şerbetli hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü tatlıları veya meyveleri tercih edin.
Gün içerinde çok fazla çay, kahve tüketmemeye dikkat edin. Bunların fazla tüketimi kalp çarpıntısı, uykusuzluk ve mide problemlerine neden olabilir. Bunların yerine hafif bitki çaylarını tercih edebilirsiniz, örneğin yeşil çay, ıhlamur, adaçayı, rezene gibi.
Hareket etmeyi ihmal etmeyin. Gün içerisinde yarım saat süresince yapacağınız kısa yürüyüşler daha sağlıklı ve rahat bir bayram geçirmenizi sağlayacaktır."