İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mülkiyetindeki gazete ve ürün satış büfeleri işletmecilerine sağladığı finansal desteklerde yenilemeye gitti. Koronavirüs izolasyonunda işletmecilerin, ekonomik koşullardan olumsuz etkilenmemeleri için başlatılan çalışma, normalleşme sürecinde de sürdürülecek. İşletmecilere, kiralarında indirim desteği verilecek.
İzolasyon sürecinde İBB Meclis’inin kararıyla başlatılan çalışmanın amacı, 16 milyon İstanbullunun gereksinimlerinin geniş bir yelpazede, sağlıklı bir şekilde karşılanması; işletmelerin kazançlarının artması ve kent kimliğine değer katacak bir yapıya kavuşmalarıydı. Sokağa çıkma kısıtlamalarının konulduğu ve ekonominin durgunlaştığı o dönemde İBB, işletmelerin 2020 yılı başından beri biriken kira borçlarında, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için, enflasyon farkından başka herhangi bir artış yapmadı. Bu bedeller üzerinden de yüzde 75 indirim gerçekleştirdi. Zor durumdaki esnaf gözetildi.
BÜFELERE YÜZDE 25 KİRA İNDİRİMİ
Normalleşme sürecinin başlamasının, izolasyonun kalkmasının ve satışların artmasının ardından da verilen finansal destek kesilmedi. Bu süreçte büfelerin kira bedelleri, korum ve özelliklerine göre yeniden belirlendi. Kontrat yenileyen işletmeler için Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları kira bedellerinde yapılan indirim yüzde 25 olarak sürdürüldü. İBB, pandemi süreci boyunca yüzde 25 indirimle kiraların tahsil edileceği ve esnafa destek olunacağı garantisini verdi.
BÜFELER SAĞLIKLI BİR YAPIYA KAVUŞACAK
Esnafa desteğin yanı sıra büfelerin, İstanbul kent kimliğine uygun hale getirilmesi için de bir çalışma başlatıldı. İstanbul’un gereksinimlerini tam anlamıyla karşılayamayan kent genelindeki gazete ve ürün satış büfelerinin yenilenmesi kararı alındı. Yenilenecek büfelerde, ürün yelpazesine sağlıklı ve hijyenik ambalajda paketli gıda ürünleri, meşrubat ve dondurma ile hediyelik eşyalar gibi pek çok ekleme yapılacak. İşletmeler, eski ürün çeşitlerinin satışını sürdürebileceği gibi ortak görüş ve önerilerle bunları çeşitlendirilebilecek de.
BÜFELERE ORTAK TEDARİK ZİNCİRİ
Yeni kent genelindeki “Büfe İstanbul”ların geniş ürün çeşitliliğini sorunsuzca depolayabilmesi, sürekli taze ve sağlıklı ürünler sunabilmesi amacıyla ortak bir tedarik zinciri altyapısı hizmeti sağlanması kararı da alındı. Proje ile bu işletmeler, depolama maliyetlerinde azalma sağlayacak. İşletme karları artacak.
Yenilenecek büfelerin konum ve metrekare özelliklerine göre 80 bin, 90 bin ve 100 bin TL olan bedelleri işletmecilerden ayrıca tahsil edilmeyecek. Bu bedeller işletmelerin ödeyecekleri kira bedellerinden düşülecek. İşletmeler, ek bir ödeme yapmayacak. Üretim maliyeti 300 bin TL olan büfe modeli için ise genel katılıma açık bir tasarım yarışması gerçekleştirilecek. İstanbul’un belirlenecek az sayıda noktası için, kent kimliğine değer katacak özel tasarım “Büfe İstanbul”lar üretilecek. Bu kapsamda bir büfe seçmek veya seçmemek de tamamen işletmecilerin tercihine bırakılacak.
Eski işletmecilerinin, komisyon tarafından belirlenen yeni kira bedelleri ve şartları kabul etmemesi durumunda ilgili büfe, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu 45. maddesi gereğince ihaleye çıkarılacak. Geniş katılımla ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilecek ihaleyi, İstanbullular internet üzerinden izlenebilecek.