Kadıköy Halkevi tarafından yapılan açıklamada Söğütlüçeşme’de yapılmak istenen AVM/Gar projesine dair daha fazla beton ve AVM değil daha fazla kamusal alan ve yeşil alan istedikleri belirtildi.
Kadıköy Halkevi, Söğütlüçeşme’de yapılmak istenen AVM projesine dair kimsenin rızasının olmadığını belirterek bakanlığın inat ettiğini söyledi. Söğütlüçeşme’nin afet toplanma alanı olduğunu vurgulayan açıklamada Kadıköy’de kişi başına düşen yeşil alanın 4 metrekare olduğu belirtildi.
Kadıköy Halkevi’nin yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:
Daha fazla beton, AVM değil daha fazla kamusal alan ve yeşil alan
Söğütlüçeşme Marmaray, Yoğurtçu Parkı ve Kuşdili Çayırı’nı da içine alacak şekilde yapılmak istenen Söğütlüçeşme AVM/Gar Projesi geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme geldi. Projenin ihalesini alan firmaya ortak olan Akfen Gayrimenkul açıklama yaparak Nisan ayında Söğütlüçeşme AVM/Gar projesi kapsamında Yüksek Hızlı Tren Viyadüğü’nün yapımına başlayacaklarını ilan etti. Bu açıklama viyadüğün yapımının daha önce imar planı iptal edilmiş olan gar projesinin ilk adımı haline getirilmeye çalışılacağının ilanıdır. Kadıköylünün ihtiyacı plansız, imarsız beton projeleri değil yeşil alan ve afet toplanma alanlarıdır.
Kimsenin rızası yok, bakanlığın inadı var
Söğütlüçeşme Gar/AVM projesinin 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri odalarının açtığı davalar sonucu 29 Haziran 2021’de İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bakanlık aynı planı revize ederek askıya çıkarsa da bölgede düşünülen proje ne mahkeme tarafından ne bölge halkı tarafından ne de koruma kurulu tarafından onaylanıyor.
Söğütlüçeşme AVM değil afet toplanma alanıdır!
Akfen Holding aracılığıyla AVM, otopark ve gar olarak projelendirilecek olan içerisinde Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi’nin en az iki afet toplanma alanı mevcut. Hem Marmaray İstasyonu ile belediye arasında kalan hem de Fenerbahçe stadı tarafında kalan yeşil alan bu projeyle birlikte kaybolma tehdidi altında. İstanbul gibi birinci derece afet bölgesi olan bir kentin ihtiyacı olan afet toplanma alanlarının yapılaşması değil sayısının artmasıdır.
Kadıköy’de kişi başına düşen yeşil alan 4 metrekare
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kentlerde kişi başına düşen yeşil alanın en az 10-15 metrekare olması gerekir. Pandemi de gösterdi ki yeşil alanlar kentlerde yaşayanların en önemli ihtiyacı. Uluslararası teamüllerin aksine Kadıköy gibi bir ilçede kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4,03 metrekare ve Söğütlüçeşme Projesi yapıldığı takdirde bu miktar 4 metrekarenin de altına düşecek. Bir yandan Söğütlüçeşme’ye AVM/Gar öte yandan Fenerbahçe’ye AVM/Marina projesi konuşulurken nefes alabilmek, sağlıklı bir yaşam sürmek Kadıköylüler için imkansız hale gelecek.