Üsküdar Belediyesi’nde sekiz yıl çalıştıktan sonra belediyedeki yolsuzluğu anlatan Veysel Kömürcü’nün iddialarının merkezinde yer alan Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Yakup Öksüz ile Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e ‘dokunulamadı.’
Üsküdar Belediyesi bünyesindeki Gençlik Akademisi’nin kurucu müdürü olan ve tam sekiz yıl belediyede çalışan Veysel Kömürcü, belediyede dönen milyonlarca liralık yolsuzluğu Teftiş Kurulu’na 4 Kasım 2019’da anlattı. Kimi eğitim kurumu ile yapılan ihalelerden ‘ders karşılığıymış' gibi gösterilerek, naylon poşetlerde para alındığını iddia eden Kömürcü, yine ‘kayıt parası' adı altında ise milyonlarca liranın makbuzsuz ve tutanaksız toplandığını öne sürdü.
Birgün Gazetesi Uğur Şahin’in haberine göre; Kömürcü’nün iddialarının merkezinde Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Yakup Öksüz bulunuyordu. Yeminli kâtip huzurunda verdiği ifadesinde yer alan bilgilere göre, Kömürcü bu konuyu Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen ile de görüştü fakat bir sonuç alamadı. Daha sonraki süreçte Belediye Meclisi iddiaları araştırmayı reddetti, Kömürcü ise işten çıkarıldı.
RET ÜSTÜNE RET
Avukat Onur Cingil, yaşananlar üzerine “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla Başkan Türkmen ile iddiaların odağındaki Öksüz hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Üsküdar Belediyesi için soruşturma izni istedi; ancak İçişleri Bakanlığı soruşturma açılmasına izin vermedi, başvuru da ‘takipsizlikle’ sonuçlandı. Av. Cingil, İçişleri Bakanlığı’nın ‘işleme koymama’ kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, ‘görevsizlik’ gerekçesiyle dosyayı Danıştay’a iletti. Danıştay 1. Daire de 17 Mayıs tarihli kararında Av. Cingil’in başvurusunu reddetti. Aynı daire, yapılan itiraz üzerine 14 Eylül’de verdiği hükmünde, ‘kararın kesin’ olduğunu belirtti, yine ‘ret’ kararı verdi. Böylelikle dosya kapatılmış oldu.
‘KARAR TARTIŞMALI’
Avukat Onur Cingil, “Bu yolsuzlukla ilgili dosya kapandı” dedi ve ekledi: “Hem İçişleri Bakanlığı hem de yargı eliyle korundular. Bu yolsuzluk hem bakanlık hem de yargı eliyle sümenaltı edildi.”
Danıştay’ın kararının ‘hukuken de tartışmalı olduğunu’ söyleyen Av. Cingil, “Kömürcü’nün verdiği ifadelerin incelenmesi gerekiyordu, hiçbiri incelenmedi. Dosyaya bile alınmadı. Bakanlık bu iş soruşturulmasın diye ‘soyut iddialar ve bunlar ispatlanmamıştır' gibi bir yazı gönderdi. Oysa bunların soyut olmadığını Kömürcü’nün disiplin soruşturmasında sunduğu belgelerden anlıyoruz fakat bunlar incelenmedi” diye konuştu.
KALEM KALEM YOLSUZLUK İDDİALARI
Veysel Kömürcü, eğitim kurumları ile yapılan ihaleler üzerinden yapılan yolsuzlukları şu sözlerle anlatmıştı:
• 12 Şubat 2019'da Başkan Türkmen'e giderek Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü'nde olan olayları anlattım. Yakup Öksüz'ün çalıştırdığı belediye personeli ve dışarıdan birkaç kişiyle kurdukları ekibin yolsuzlukları devam ediyordu. Uyarılarımı sürdürdüm, vazgeçmediler.
• Öksüz’ün kendisine bağlı birimlerden ‘kayıt parası' adı altında milyonlarca liranın makbuzsuz, kayıtsız, tutanaksız nasıl toplatıldığını, bu paraların nereye gittiğinin belli olmadığını belirttim. Öksüz’ün uluslararası inşaat ihaleleri ile uğraşacak kadar işi büyüttüğünü, Afrika'ya giderek Sierra Leone Devlet Başkanı’yla görüşmeler yaptığını anlattım.
• Eğitim kurumları ile yapılan ihalelerden ders karşılığıymış gibi gösterilerek 1 milyon 200 bin liralık kısmının 50, 80, 100, 120 bin liralık parçalar halinde nakit olarak nasıl ve kimler üzerinden naylon poşetler içinde alındığını aktardım. Kayıt parası adı altında milyonlarca liranın makbuzsuz toplandığını, bu paraların nereye gittiğinin belli olmadığını, bu işin içindekileri isim isim anlattım. Geri dönüş olmadı.