Dört belde ile dört köyün birleşiminden oluşan Çekmeköy ilçesinde imar işi bir türlü bitmiyor. Belde belediye dönemlerinde yapılan hastalıklı imar planları dikiş tutmuyor. Mahkeme kararı ile iptal edilen Alemdağ İmar planı yeniden yapılmaya başlandı, ancak ne zaman biteceği ve mevcut durumun korunup korunamayacağı belli değil.Alemdağ planı yapılırken, kesinlikle yapı ruhsatı verilmiş yerler göz önünde bulundurulmalı, ruhsatlı yapılar kaçak durumuna düşürülmemelidir.Şile otoyolundan Alemdağ’a giriş verilmeli, bu plana işlenmelidir.Ana arterlere ticari imar verilmeli, tarihi Saray caddesi prestij caddesi haline getirilmeli, kuzey marmara otoyolu caddeyi bozmayacak şekilde geçirilmelidir. Mevcut kaçak yapılar göz ardı edilmemeli bunların dönüşümünü teşvik edici bir plan yapılmalıdır.İstanbul büyük şehir belediyesi imar yönetmeliğinde yapılan kat bahçesi değişikliği ve dere koruma mesafelerindeki değişiklik gözden kaçırılmamalıdır.
Yamalı bohça konumundaki Taşdelen imar planı şimdilik idare ediyor.Ancak Taşdelen imar planı İstanbul imar yönetmeliğine aykırı olduğundan her an iptal edilebilir.Bundan dolayı boş arsalarda hızla inşaatlar yapılıyor.Allah korusun plan Alemdağ’daki gibi iptal edilirse, bir daha aynı plan notlarına kavuşması imkansız görünüyor. Ömerli’nin planı ise arap saçına dönmüş durumda. İmar uygulama işi(18.madde) Mahkeme kararı ile iptal edilmişti, karar yeni uygulanmaya başlandı. İfrazlı Orman kent parsellerindeki gibi birçok müstakil tapulu arsa sahibi uzun zamandır 1/1000 lik imar planını bekliyor.
Köylerde ise en sorunsuz Reşadiye köyü.İstanbul’un en güzel köylerinden, doğa harikası Reşadiye’nin imar planını 2004 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapıldı.Her şey kuralına uygun olduğundan burada sıkıntı yok.Ancak, yoğunluk olması gerekenden düşük olduğundan gelişimde kısıtlı oluyor.Villa sitesi yapan birkaç firma oldu ve hiç biri istediğini bulamadı.Reşadiye’nin alt yapısı ve yol genişletmeleri biran önce bitirilmeli.
Koçullu, Sırapınar ve Hüseyinli köylerinin bazı bölgelerinde imar çalışmaları bitirilmiş olsa da, büyük bölümünde henüz 1/1000 ölçekli imar planları bitirilmiş değil.İmar planlarının biran önce bitirilemeyişi maalesef gelişimi durduruyor. Bu bölgelerde Bim, Casper gibi büyük firmalar arazi arazi almış durumda, yatırım yapmak için imarın bitmesini bekliyorlar.
Plan yapılırken Çekmeköy’deki 2/b arazileri de unutulmamalıdır. Hükümetin 2/b mağduruna yüklediği ağır yükü, belediyeler imar yoğunluklarını biraz arttırarak hafifletebilir.Bir şehrin yaşanabilir hale gelmesi için planlı bir yapılaşma şart. Bunun için uzun süre işe yarayacak imar planları yapılmalı. İstanbul gibi hızla gelişen büyüyen bir metropolün parçası olmak istiyorsak imar planlarını düşünerek, akılcı çözümler üreterek, hazırlanmalıdır. Yerel unsurların aktif rol oynamadığı yerde imar planları ihtiyaca karşılık vermiyor.Yap bozlar ile kayırmacı mevzi planlar ile şehir katlediliyor.