Suçlara verilen cezaları azalttık, idamı kaldırdık. Şimdi yeniden idamı getirelim diyoruz!
Cezası değiştirilip, azaltıldığı için hırsızlık, yankesicilik suçlarından yakalananlar mahkemeler tarafından bırakıldığı için suçlular icraatlarına devam ettiler. Aynı gün mahkeme tarafından serbest bırakılan suçlu, tekrar hırsızlık yaparken yakalanıp, mahkemeye çıkarılıyor. Acı bir şey tekrar bırakılıyor. Bir ara kapkaççılık da yaygındı.
Cezası arttırılınca kapkaç vakaları azaldı.
Polis, hırsız – yankesici yakalamaktan bıktı.
Vatandaş artık basit hırsızlık vakalarını polise bildirmiyor.
Yaralamalar başlı başına bir problem
. Sokakta birbirine ateş eden iki adam balkondaki bir çocuğu vuruyor, ikisi de mahkeme tarafından serbest bırakılıyor.
Gazeteler bu tür haberlerle dolu. Sahtekârlık, cezasız bir suç oldu. Sahte içki yapıp, insanların ölümüne sebep olanlar serbestçe icraatlarına devam ediyorlar. Bu içkiyi yapanların sahtekârlığı meslek edindiklerini gazeteler yazıyor. Sahte gıda, kanserojen gıda yapanlara ceza verildiğini gazetelerde ne okuduk, ne de duyduk. Gıda sahtekârlığından hüküm giyeni duymadık. Kaldırılmış olan idam cezası bir an önce tekrar konulmalı ve meclis onayı şartı kaldırılmalı. Acıdır ama, biz kültür ve milli gelir açısından AB ülkelerinden çok gerideyiz. Cezalar azaltılarak, denetimli serbestlikle suç işlemek kolaylaştırıldı. Birkaç yılda bir çıkarılan mali aflar nedeniyle kuralları çiğneyenler cezalarını af çıkınca ödüyor. Mahkemeler dosyalara boğuldu. Dürüst vatandaş sürekli kaybeden oluyor. Hazine arazilerini işgal edenler, kaçak inşaat yapanlar kaçak elektrik ve su kullananlar hep karlı çıktılar. Kaçak elektrik kullananlar, dışarıya ihracat yapacağım diyerek gümrüksüz getirdikleri malları iç piyasaya satıp, fahiş kar elde edenler, kamuya zarar verenler…
Hepsi çıkarılan aflarla cezasız kaldı. Ev, işyeri ve otodan hırsızlıklar gibi ‘organize’ sınıfına girmeyen suçlarda cezaların caydırıcılığı ortadan kalktı. Yeni TCK, basit hırsızlıklar için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Son düzenlemelere göre evden hırsızlık yapan bir hırsız, mahkemenin verdiği 3 yıllık cezanın sadece 1 yılını cezaevinde geçiriyor. Cezasının 3’te birini yatan hırsız, infaz sistemindeki değişiklik sayesinde denetimli serbestlikten yararlanıyor.
Denetimli serbestlik Türkiye’de amacına hizmet etmedi.
Kişi denetimli serbestlik altında da suç işlemeye devam ediyor. Sistem teorikte iyi ama pratikte işlemiyor. Kişinin suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş olması bazı ülkelerde tutuklama sebebi. Ancak bizde değil. Suçluya bedel ödeteceksiniz ama ıslah da edeceksiniz. Denetimli serbestlik bizde otomatik olarak uygulanıyor. ABD’deki gibi komisyon o kişinin ıslah olup olmadığını izlemeli…