YERELDE KRİZ
Binlerce öğrencinin nakil dönemlerinde açıkta kalmasının ardından bakanlık kontenjanların ilk yıl için arttırılacağını duyurdu. Bu yıl ise bakanlık çareyi dönüşümde buldu. Bir çok şekilde daha önce tam gün eğitime geçmiş liselerde geriye dönüş başlatıldı. Anadolu liseleri yerel yerleştirme öncesinde ikili eğitime geçirilerek kontenjanlar iki katına çıkarıldı.
Sendikalar ise MEB’in 2019’un sonuna kadar Türkiye genelinde tüm okullarda tekli eğitime geçme hedefinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. MEB’in birçok konuda plansız eğitim programları yaptığını belirtiyor
‘Göç alan illerde mümkün değil’
Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: 2002’den itibaren her yıl ve her Milli Eğitim Bakanı bir iki yıl sonrasını vad ederek tam gün eğitime geçileceğini söylüyor. 2019’da tam gün eğitime birçok ilde geçilemez. Güney Doğu’da ve Suriyeli göçmenlerin yoğun olduğu illerde, uygulamanın gerçekleştirilmesi zor.Türkiye genelindeki okullarda tam gün eğitim yapılabilecek bir uygulama ama bunun maliye, plan, strateji ayağı kesinlikle yok. çıkan öğrenci sayısı her yıl artıyor.
Nerede yemek yiyecekler?
Tam gün eğitimde çocukların yemek ihtiyacı ortaya çıkacak. Çünkü okullarda yemekhane yok. Çocukların bu ihtiyacının giderilmesine yönelik bir çalışma da yok. Ekonomik durumu yeterli olmayan ailelerin çocuklarının tam gün eğitimli okullarda öğle arasında neyle besleneceğiyle ilgili bir açıklama da bulunmuyor. Bakanlığın açıklaması inandırıcı değil. Bir sınıfa 60-70 kişi koyarak tam gün eğitime geçtik deniliyorsa bunun bir anlamı yok. Mevcut sınıflarla uygulamaya geçilmesinin pedagojik ve bilimsel eğitim anlamında hiçbir anlamı da bulunmuyor. 2019’da tam gün eğitime geçmek göç veren illerde olabilir ama göç alan illerde mümkün değil.