Okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. Haftaya okullar açılıyor. Bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin yüzde 50'sinden fazlasının muvafakatini alarak ilgili eğitim- öğretim yılı için okul kıyafetlerinin belirlenebileceğini kararlaştırdı. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre öğrenciler; okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanmayacak.
Sonuçta da okul kıyafetleri serbest bırakıldı. Gelir görün ki medyaya yansıyan haberlerde bazı okul müdürlerinin bazı firmalarla anlaşarak velileri o mağazalardan okul giysisi almaya zorladığı görülüyor. Bu ahlaktan yoksun zavallı okul müdürleri de, ceplerine üç-beş kuruş daha fazla para girmesi için bu pis yola başvurabiliyor…
Bu kişilerin, değil milli eğitim gibi anlamı ve mevcudiyeti çok önemli olan okullarda görev yapması, en basit işlerde bile görevlendirilmemesi gerekir. Öğrencilere ‘serbest kıyafet’ hakkı tanıyan düzenleme geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılmıştı. Bu düzenlemede, "Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz" hükmü bulunmakla beraber, özel okullarda velilerin yüzde 60'ının istemesi durumunda öğrencilerin forma giyeceği hükme bağlanmıştı.
2013-2014 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yönetmelik değişikliği ile öğrenciler için ‘okullarda kıyafet serbestliği’ bazı sorunları da beraberinde getirecek gibi görünüyor. Okula, yönetmelikte belirtilen hususlar dahilinde de olsa istediği kıyafetle gelebilecek öğrenci, orada kendini çok daha serbest hissedecek, kuralsızlığı benimseyerek okulu önemsemez hale gelecektir. Bu durum öğretmenler üzerinde de olumsuz etkiler bırakacaktır. Bu durumda Rehberlik servislerinin işleri çoğalacaktır.
Varlıklı öğrencilerin giyinme tarzı ve kültürü karşısında, her gün aynı kıyafeti giymek zorunda kalacak olan, dar gelirli ailelerin çocuklarının psikolojilerinin ne olacağını düşünüyor musunuz? Eğitimde eşitlik ilkesi deniyor… Bu mudur eşitlik ilkesi? Uygulama başladığında, okullarımızda moda defilesi gibi kıyafet yarışması başlayacaktır.
Oysa okul formaları öğrencilerin zengin-fakir durumunu gizlemektedir. Örnek gösterilen diğer ülkelerdeki okullardaki giysi serbestliğinin sorun olmadığı konusuna gelince, oradakilerin çoğunluğunun gelir düzeyi hemen hemen aynıdır. Bizdeki gelir dağılımı ve adaletsizliği ifade etmeye ise gerek yok…
Sonuç olarak söylemek gerekirse, ilk, orta ve liselerde okuyan öğrencilerin ailelerinin gelir düzeyleri aynı değildir. Gelişme çağında, duygusallığı ön plana çıkaran, kendini kanıtlamaya çalışan bir dönemde olan öğrencilere, kıyafet farklılığının özgürlük olmadığını anlatmak kolay değildir.
Bu öğrenciler kendilerini bağımlı hissedecekler. Bu durum da onların okullardaki başarılarını olumsuz etkileyecektir. Bu konudaki yanlıştan bir an önce dönülmesi dileğiyle… Yeni eğitim-öğretim yılında tüm öğrencilerimize başarılar dilerim…