Bağdat Caddesi’nin Göztepe bölgesinde zemin katta ve caddeye bakan toplam 74 boş dükkan bulunuyor. Sözcü Gazetesi’nin haberine göre; Üst katlardaki, ara sokaklardaki dükkanlarla bu sayı artıyor. Küçük dükkanların yanı sıra şubelerini taşıyan bankalar, büyük giyim mağazalarının da kapanmasıyla boşalan binalar ve restoranlar göze çarptı. Bazı dükkanların ara sokaklara, bazılarının da AVM’lere taşındığı öğrenildi. Ekonomik sıkıntılar yüzünden iflas eden şirketler ve Türkiye’den çekilme kararı alan yabancı markalar dükkanlarını tamamen kapattı.
YÜKSEK KİRALAR ETKİLİYOR
Bağdat Caddesi esnafı ise durumdan şikayetçi. Kadıköy yakasında devam eden kentsel dönüşüm ve Marmaray inşaatının da Bağdat Caddesini etkilediğini, ancak asıl nedenlerin cadde üzerinde istenen yüksek kiralar, döviz artışı ve ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntılar olarak söyledi.
‘SON İKİ SENEDİR ALIŞVERİŞ YAPMIYORLAR’
12 yıldır caddede Tekel bayii işleten başka bir esnaf, Bağdat Caddesi’nin hala kalabalık olduğunu ve insanların hala gezmek için caddeyi tercih ettiklerini belirterek “Ancak gezmeye gelenler alışveriş yapmıyor. Karnını doyurup gidiyor. Buradaki esnaftan asıl alışveriş yapan kesim cadde üzerindeki semtlerde oturanlardı. Ancak buranın sakini de buradaki esnaftan son 2 senedir alışveriş yapmıyor. Daha ucuza alışveriş için Fikirtepe’deki pazara ya da Ataşehir’deki AVM’lere gidiyor. Burada bir “çarşı” görüntüsü kalmadı o yüzden.” dedi. Esnaf en ufak bakkal dükkanının bile aylık kirasının 15 bin TL’yi bulduğunu söyleyerek kiraların yüksekliğine dikkat çekti.
HAFRİYAT ÜSTÜNE HAFRİYAT
Bu şikayetlere bir de kentsel dönüşüm için yıkılan binaların inşaatları ve Marmaray Projesi için devam eden çalışmalar de ekleniyor. Cadde ve ara sokaklar dev bir şantiye görünümünde. Gündüz vakti çalışan iş makineleri ve hafriyat kamyonları hem cadde üzerinde hem de ara sokaklarda trafiği kilitlemiş durumda. Bu da caddeye gelen sayısını da etkiliyor. Bağdat Caddesi’nde sıkça hafriyat kamyonlarına rastlamak mümkün.
Sadece Bostancı – Erenköy arasında cadde üzerinde 30’dan fazla inşaat devam ederken bugüne kadar Kadıköy genelinde 2 bin 500 binanın kentsel dönüşüme uğradığını açıklamıştı.