Anadolu yakasının ilk metrosu
Başlangıçta Harem-Tuzla hafif raylı sistemi (LRT) olarak planlanan ancak sonrasında Marmaray projesiyle entegre edilerek metro hattı olarak projelendirilen M4 Kadıköy-Kartal metrosunun temel atma töreni 29 Ocak 2005, açılış töreni ise 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Anadolu Yakası E-5 karayolu aksındaki trafik yoğunluğunu ve şehir içi ulaşımını rahatlatmak amacıyla inşa edip devreye aldığı M4 metrosu, bir yaşını doldurduğu 17 Ağustos itibarıyla günde ortalama 110.000 yolcuya hizmet veriyor.
Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı!
Anadolu yakasının ilk metrosu olan M4 hattı, aynı zamanda Türkiye’nin başka birçok “ilk”ine ve “en”ine imza attı. 16 istasyondan oluşan M4 hattı, mevcut 21.7 km uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun metro hattı olma özelliğini taşıyor. Devam eden Kartal-Kaynarca uzatması tamamlandığında 26.5 km’ye çıkacak M4 hattı, bu unvanını açık ara farkla koruyacak…. Yine saatte yön başına 70.000 kişilik yolcu kapasitesi ile Kadıköy-Kartal Metrosu, hâlihazırda Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ulaşım sistemi...
M4 hattının bir başka ilki de, GoA2 otomasyon düzeyi ve otomatik sürüş moduyla Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olması. 144 adet metro aracı; araç içi dinamik yolcu bilgilendirme sistemi, enerji tasarruflu sürüş modu gibi birçok son teknolojik uygulamaya sahip. Kent içi raylı sistemlerde en yeni otomasyon teknolojisi olan Celtrac CBTC sinyal sistemi, herhangi bir gecikme durumunda tren hızı ve istasyonlarda bekleme sürelerini optimize ederek trenlerin istasyonlara planlanan zamanda varmasını sağlıyor.
1 yılda 41 milyon yolcu
Birinci yılını dolduran M4 hattı, bugüne kadar 41 milyonu aşkın yolcu taşıdı. Hizmete açıldığı günden itibaren yolcu sayısında düzenli bir artış yaşayan hat, İBB tarafından gerçekleştirilen optimizasyon çalışmaları ve hizmete giren yeni besleme hatları ile her geçen gün daha fazla yolcu çekmeyi başardı.
İstanbul Halkına Gece-Gündüz Hizmet!
Metrolar yerin altında 24 saat yaşayan canlı bir şehir ve M4 Metro Hattı bunun en iyi örneklerinden biri: Sabah 06.00-gece 00.00 saatleri arasında devam eden işletmenin haricinde, gece boyu bakım ve destek birimleri de aralıksız çalışarak İstanbul halkına en iyi hizmeti vermeye çalışıyorlar.
Bu kapsamda M4 metrosu 11 yönetici, 16 mühendis, 90 tekniker, 16 kumanda merkezi personeli, 60 makinist, 14 destek birim personeli, 46 istasyon amiri, 148 güvenlik görevlisi ve 87 temizlik personeli olmak üzere 488 çalışanıyla farklı türde vardiyalarda İstanbul’a gece gündüz hizmet veriyor.
6 Farklı Ulaşım Modu ile Entegrasyon
M4 hattını ayrıcalıklı kılan bir yanı ise metrobüs, otobüs, vapur, deniz otobüsü, nostaljik tramvay, minibüs olmak üzere toplamda 6 farklı ulaşım sistemi ile entegrasyon sağlaması… 29 Ekim 2013’te açılması planlanan Marmaray’ın, Ayrılıkçeşme İstasyonu’nda entegre olmasıyla birlikte bu rakam 7’ye çıkacak. M4 Ayrılıkçeşme İstasyonu’nun hemen üst katında konuşlanacak olan Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu ile Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme’ye çok kısa sürelerde yolculuk yapmak mümkün olacak.
M4 Hattının batı yönündeki ilk istasyonu olan Kadıköy, Şehir Hatları vapurları ve deniz otobüslerinden gelen aktarma yolcularıyla hattın en yoğun istasyonlarından biri... İstasyona 25-30 metrelik yürüme mesafesindeki vapur, deniz otobüsü ve motor iskeleleri, bilhassa Avrupa yakasında çalışan ve eğitim gören yolcuların ihtiyaçlarına cevap veriyor ve M4 hattına tam entegrasyon sağlıyor.
Kadıköy-Kartal Metrosu’nun aktarma imkânı sağladığı diğer önemli bir ulaşım modu ise Metrobüs: M4 Ünalan İstasyonu’nda inerek E-5 üzerinde Uzunçayır kavşağında yer alan Metrobüs durağından 34A (Söğütlüçeşme-Cevizlibağ), 34G (Beylikdüzü-Söğütlüçeşme) ve 34Z (Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme) Metrobüs hatlarına binerek, Avrupa yakasına seyahat edilebiliyor.... Hâlihazırda İstanbul’un en yoğun kullanılan toplu taşıma hattı olan Metrobüs’e bağlantı sağlayan Ünalan, hattın en işlek aktarma istasyonu.
Yakın dönemde test sürüşlerine başlanan Marmaray ile Yenikapı-Şişhane ve Aksaray-Yenikapı uzatma hatlarının tamamlanmasıyla birlikte Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri ise şu şekilde olacak:
Kartal’dan
Kadıköy’e: 32 dakika
Üsküdar’a: 35 dakika
Yenikapı’ya: 47 dakika
Taksim’e: 55 dakika
Otogar’a: 66 dakika
Hacıosman’a: 79 dakika
Havalimanı’na: 79 dakika
Atatürk Olimpiyat Stadı’na: 89 dakika
Her yere metro, herkes için metro!
İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden bir olan Kadıköy’ün en yoğun bölgelerinden geçen M4 hattı, şehrin ana arteri olan E-5 karayolu üzerinde bulunan konut, eğitim, sağlık, finans, eğlence sektörü gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış lokasyona erişim sağlıyor. M4 üzerinde bulunan Hastane-Adliye Metro İstasyonu, yakın dönemde faaliyete giren ve Anadolu Adalet Sarayı’na yolcu taşıyor.
Anadolu yakasındaki birçok üniversitenin kampüslerine de M4 hattındaki 6 istasyonla erişmek mümkün. Anadolu yakasının ilk metrosu; kamu ve özele ait 7 modern hastaneye Acıbadem, Kadıköy, Bostancı ve Kartal istasyonları aracılığı ile her gün binlerce hastayı ve hasta yakınını taşıyor. Hattın batı yönündeki son istasyon olan Kadıköy ise hem ticaret hem de kültür-sanat faaliyetlerinde İstanbul’un başlıca merkezlerinden….
Yüksek performans, yüksek memnuniyet
İlk yılında ortalama 99.72’lik sefer gerçekleşme oranı ile M4 Metro Hattı, performans hedefini tutturmayı başardı.İstanbul Ulaşım tarafından hazırlanan ve 2013 Nisan ayında İstanbul Ulaşım'ın işlettiği hatlardan 5’inde gerçekleştirilen Temizlik ve Konfor Araştırmasında üst sıralarda yer alan M4 metro hattı, birçok kriterde %85’lerin üzerinde memnuniyet oranını yakalayarak ilk yılında yolcularından tam puan aldı. M4 hattında seyahat eten toplam 1757 yolcunun katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre, yolcuların %12.8'i yüksek lisans ve üzeri, %54.4'ü üniversite, %27.8'i lise mezunu.
Metro alışkanlığı
Asansör, yürüyen merdiven, yürüyen bantlar, bilet sistemleri, engelliler için kılavuz yolları gibi toplu ulaşım sistemlerine ait alışkanlıkları, şehrin Anadolu yakasında yaşayanlarla tanıştıran M4 hattı, sesli bilgilendirme ve uyarı anonsları, eğitici ve tanıtıcı görsel uygulama çalışmaları gibi proaktif işletme yaklaşımıyla da dikkat çekiyor...
Herkes için metro, her yere metro!
Ayrılıkçeşme aktarma istasyonunun 29 Ekim 2013 tarihinde planlanan açılmasıyla birlikte M4 hattındaki yolculuk talebinin kısa vadede artması bekleniyor. Saatte yön başına 75.000 yolcu kapasiteli Marmaray sayesinde, hâlihazırda günde 1 milyonu aşan iki kıta arası yolcunun önemli bir kısmının raylı sistemleri kullanmaya başlayacağı, böylelikle M4 hattı yolcu sayısının artacağı tahmin ediliyor.
Yenilikçi hizmet anlayışı!
Kadıköy-Kartal Metro Hattı, sürekli iyileştirme anlayışı ile müşterilerine birçok yenilikçi hizmeti de sunuyor. Bu kapsamda annelerin çocuklarını emzirebilmeleri için istasyonlarda oluşturulan anne bebek odaları ve vatandaşların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için bay ve bayan mescitleri, akla gelen hizmetlerin başlıcaları…
İstanbul’un coğrafi konumu ve sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle M4 hattı, kentiçi raylı sistemlerde benzerine rastlanmayan ve zorlu bir işletme sefer tarifesini de başarıyla yürütüyor. Avrupa yakasında temel olarak ticaret ve iş merkezlerinin, Anadolu yakasında daha ziyade konut bölgelerinin bulunması nedeniyle sabah yoğun saatlerde yolculuk talebi büyük ölçüde Kartal’dan Kadıköy yönüne olurken, akşam yoğun saatlerde ise bu talep tam tersi yönde gerçekleşiyor.
Dolayısıyla yolcu dağılımında iki yöne göre yaşanan bu büyük fark nedeniyle M4 işletmesi yenilikçi bir çözüm getirdi. Talebi karşılamak amacıyla sabah yoğun saatlerde Kartal-Kadıköy arası sefer aralığı 3.5 dakika, Kadıköy-Kartal arası sefer aralığı ise 5.5 dakika. Akşam yoğun saatlerde ise sefer aralıkları tam tersi olarak gerçekleşiyor. Böylelikle Türkiye’de ilk defa uygulanan bu sefer tarifesi modeli ile hem sefer başına yolcu yoğunluğunda daha düzenli bir dağılım, hem de enerji tasarrufu sağlanıyor.
|