Ekonomik kriz İstanbul’da farklı işkollarındaki yüzlerce esnafın hızla dükkan kapatmasına sebep oluyor. Birçok esnaf, yıllardır hizmet verdiği dükkanını kapatarak yeni sektörlere yöneliyor.
BİRÇOK SEMTTE AYNI PROBLEM VAR
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası’ndan Nizameddin Aşa, yalnızca yiyecek içecek konusundaki taleplerin devam ettiğini kaydediyor: “Birçok semtte kiralık ve satılık iş yerleri çok fazla var. Bunda ekonominin sıkıntılı olmasının da payı var. Esnaf büyük problem yaşıyor. Bir de bu kadar çok iş yerini piyasa kaldırmıyor. Bakıyorsunuz birçok semtte dükkanlar bomboş, talep görmüyor. Bir de alışveriş merkezlerinin yoğun olması halkın daha çok mahalle arası dükkanlardan ziyade oraya yönelmesine sebep oldu.”
ESNAF BORCUNU ÖDEYEMİYOR
Türkiye’de 2019 başı itibariyle 1 milyon 753 bin esnaf bulunuyor. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla geçen yıl esnaf ve sanatkâra kullandırılan kredi miktarı bir önceki yıla göre yüzde 44 artışla 18,7 milyar liraya ulaştı. Üstelik bu tutara esnafın geçmiş yıllardaki borcu dahil değil. Esnaflar vadeli çeklerini de ödemekte zorlanıyor. Karşılıksız çek sayısı 2018 Nisan ayında, 40 bin 507 iken 2019 Nisan ayında, 73 bin 730’a yükseldi. Böylece son 1 yıl içinde karşılıksız çek sayısı yüzde 82 artmış oldu. Üstelik 2016’dan beri 5941 sayılı kanun gereğince karşılıksız çek kesenler dolandırıcı olmamalarına rağmen hapis cezası alıyorlar.