Gayrimenkul sektörü Türkiye'de ve dünyada yeni bir gelişme dönemine giriyor. Globalleşmenin giderek yoğunluk kazanması nedeniyle, yabancı yatırımlar gayrimenkul üzerinde de yoğunlaşırken, taşınmazların alım satımı, kredilendirilmesi ve güvence altına alınması uluslararası kurallar içinde yapılabilir hale geliyor.

Gayrimenkul değerlemesi, denetimi, tapu garantisi, kredi derecelemesi ve şahıslara kredi notu gibi uygulamalar, bu gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de gündeme yerleşiyor.

Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmenin merkezinde İstanbul var. İstanbuld'a özellikle büyük toplu konut projeleri, iş ve alışveriş merkezleri yabancı yatırımcıların gözdesi durumunda.

Yabancılar bu yapıları hem daha sonra satmak üzere satın almak, hem kredilendirmek ve hem de satın alıp kiraya vermek üzere hazırlar. Çünkü,gelişmiş ülke yatırımcıları, prensip olarak paralarının 1/3'ünü gayrimenkulde veya gayrimenkul fonlarında tutma eğilimindeler.

Yabancıların tercihi, hemen hemen büyük arsa kalmayan İstanbul'un Anadolu yakası. Bu bölgedeki,depreme dayanıklı, ruhsatlı, iskânlı, tapu garantili, inşaatı bitmiş veya süren gayrimenkuller, büyük ilgi çekiyor.

Uluslararası otoritelerce, İstanbul gayrimenkul piyasasının dünyadaki 27 metropol arasında gelişme olasılığı en yüksek piyasa olarak belirlenmesinden sonra, İstanbul'a yabancıların ilgisi daha da arttı.

İstanbul da konutların % 52 sinin ruhsatsız olması, sorunsuz konut ihtiyacını giderek artırıyor. Sorunsuz ve iyi yerdeki konutlar, önümüzdeki ilk istikrar döneminde ciddi ilgi görecek. Kaliteli gayrimenkul ihtiyacı büyük.

İstikrar döneminin ardından talepte yükselme bekleniyor. İnşaatı süren gayrimenkullerin tedbirsiz davranan müteahhitleri, satışların yavaşladığından dolayı sıkıntı yaşıyor. Yine de, kaliteli ve iyi yerde inşaatı sürdüren müteahhitler için risk yok. Az da olsa satış var...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72