Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar en çok vakit ayırdığımız cihazlar arasında. Peki teknoloji ile bu kadar iç içe olmak sağlımız için bir risk mi? Akıllı telefon bağımlılığı maalesef alkol ve sigaradan farksız.

Bağımlılıkla ilgili çalışan uzmanlara göre; teknoloji bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi bir mekanizmaya sahip. Yeşilay, teknoloji bağımlılığın, alkol ve sigara gibi zararlı bir durum olarak kabul ediyor. Teknoloji kullanımında aşırıya kaçılması ve erişim olmadığında yoksunluk hissedilmesini bağımlılık olarak tanımlıyor. Yemek masasında telefonunuzu kontrol ediyorsanız, gece yatarken telefonu yastığınızın altına koyuyorsanız sizin için de tehlike çanları çalıyor demektir. Günde kaç kez ekrana bakıyorsunuz? Gece yatmadan önce, sabah uyanınca ilk iş olarak telefon ekranına baktığımız bir gerçek. Yapılan araştırmalar akıllı telefon kullananların gün içinde ortalama 13 dakikada bir telefon ekranına baktığını gösteriyormuş. Telefondaki uygulama sayısı arttıkça gelen bildirimlerin sayısı da artıyor ve sonuç olarak telefon ekranına bakmadan duramıyoruz. ‘Gelişmeleri kaçırma korkusu’ akıllı telefon kullananlar arasında hızla yayılıyor. Mesleği gereği bilgisayar başında vakit geçirenlerde FOMO daha sık görülüyor. Sosyal medya uygulamalarını sıkça kontrol etmek, takip edilen kişilerin paylaşımlarını kaçırmamak FOMO belirtileri arasında.

Her 10 kişiden 7’si ara sıra cep telefonunun çaldığını hissedip cebinden çıkartıyor. Telefona çağrı gelmemesine rağmen bu titreşimi hissetmek Hayalet Titreşim Sendromu ya da Titreşim Atak (vibranxiety) olarak adlandırılıyor. Hayalet titreşimden muzdarip olanlar için telefonun titreşimini tamamen kapatmanın bu sendromu yüzde 75 oranında önlediği ortaya çıktı. Birçok üniversitede bu sendrom üzerine çalışmalar yürütülüyor. Yoğun teknoloji kullanımının tetiklediği hastalıklar arasında başı çekenlerden birisi de Karpal Tünel Sendromu imiş. Bilekte uyuşma, ağrı, halsizlik gibi belirtileri olan bu sendrom, parmaklarda his ve güç kaybına neden olabilecek ciddi bir rahatsızlığa dönüşebiliyormuş. Uzmanlar el ve bileğin yoğun olarak kullanıldığı, akıllı telefon, tablet, bilgisayarların ve oyun konsollarının Karpal Tünel Sendromu riskini artırdığını belirtiyor. Sosyal hayattan kopup televizyon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirmekle başlayan Hikikomori de, dünyaya yayılan bir hastalık… İlerleyen safhalarda kişinin dış dünya ile iletişimi kesmesine kadar ilerliyormuş…Bizden söylemesi…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.