Erdoğan’ın ABD ziyaretini yakından izleyen Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan- Trump görüşmesinde sıcak mesajlar verildiğine dikkat çeken Çınar, bu görüşmenin ardından iki ülke ilişkilerinin pozitif yönde gelişeceğine inandığını söyledi.
Erdoğan’ın Irak referandumu konusunda Türkiye’nin net tavrını ortaya koyduğunu belirten Çınar, “Türkiye bu konuda ABD ile aynı sayfada. İki ülkenin önümüzdeki günlerde bu konuda ortak bir bildiri yayınlaması söz konusu olabilir” dedi.
Ali Çınar, Türkiye’nin BM tüzüğünün değişmesine yönelik sunduğu önerilerin BM’nin yeni genel sekreteri tarafından olumlu karşılandığını ifade ederek, “Bazı üye ülkeler de Türkiye’nin önerilerine sıcak bakıyor. Güvenlik Konseyi’nin yapısını değiştirilmesi ile BM icracı bir kurum haline gelecek ve global sorunların çözümünde çok daha etkin rol oynayabilecek. Türkiye’nin ‘Dünya 5’ten büyüktür’ söyleminin de büyük ilgi gördüğünü vurgulamak isterim. Aslında bu söylemle Türkiye Trump’ı ve BM Genel Sekreterini de dolaylı olarak desteklemiş oldu. Çünkü her iki isim de BM’nin yapısında değişiklik yapılması, bürokratik değil çözüm odaklı bir yapıya dönülmesi gerektiğini söyledi” diye konuştu. Çınar, ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşmanın da her an feshedilebileceğini sözlerine ekledi.
Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ağırlayan THO, 40’ı aşkın ABD’li düşünce kuruluşu liderinin yanı sıra, Reagan, Bush ve Obama dönemlerinde Beyaz Saray’da ve Pentagon’da görev almış üst düzey yöneticiler ve Trump’a yakın isimler ile birçok akademisyeni bir araya getirerek, ilişkilerin geliştirilmesi yolunda son derece aktif bir rol oynadı.
Turkish Heritage Organization hakkında:
Merkezi Washington DC’de bulunan Turkish Heritage Organization (THO), tamamen bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. 2015 yılında kurulan THO, Türk – Amerikan ilişkilerini kapsamlı bir diyalog çerçevesinde, başta Washington olmak üzere Amerikan kamuoyunun gündemine taşımayı hedeflemektedir. Güvenlik, enerji, eğitim, ekonomi, insani yardım ve teknoloji gibi ABD-Türkiye ilişkilerinde büyük öneme sahip altı konu başlığında düzenlediği etkinlikler, yaptığı araştırmalar ve yayınlar ile önemli bir platform oluşturmaktadır. Danışma Kurulu’nun yetkin ve dünyaca tanınmış akademisyenlerden oluştuğu THO, tüm faaliyetlerini açık iletişimin esas alındığı bir çerçevede yürütmeye özen göstermektedir. Böylece Türkiye hakkında doğru bilgi ve içerik üretilirken, çıkarılan kasıtlı veya yanlış bilgiler de temizlenmekte, ABD kamuoyu ve medyasındaki dezenformasyonun önüne geçilmektedir.