İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile uyuşturucu ile mücadele komisyonu kurulması önerisi reddedildi.
Oysa 2018 Türkiye uyuşturucu raporuna göre madde kullanmaya başlama yaşı giderek düşmekte, gençlerde madde kullanım sıklığıgiderek yaygınlaşmakta, madde bağımlılığı son yıllarda toplumun daha genç bir kesimini etkilemeye başlamakta ve yatarak tedavi gören hastaların ikamet ettikleri iller incelendiğinde vaka sayısının en yüksek olduğu ilin İstanbul olduğu görülmektedir.
2017 yılında tedavi merkezlerinde yatarak tedavi gören en yüksek vaka sayısının ve uyuşturucu madde bağlantılı ölümlerin en fazla olduğu il İstanbul dur.
2017 yılında tedavi merkezlerine yapılan toplam müracaat sayısı;ayaktan tedavi başvuru sayısı 211.126 iken, yatarak tedavi başvuru sayısı 12.501’dir. Yatarak tedavi gören hastaların ikamet ettikleri iller incelendiğinde; en yüksek vaka sayısının İstanbul iline ait olduğu görülmektedir. Tedaviye başvuran kişilerin %29,7’sinin İstanbul ilinde ikamet ettiği gözlenmektedir.
Eğitim ve öğretim düzeyi düştükçe madde kullanım sorunu ve bağımlılık sayısı artmaktadır.
2017 yılında tedavi gören hastaların eğitim durumları incelendiğinde; %86’sının 1-8 yıl eğitim aldığı,%10.62’sinin 9-12 yıl eğitim aldığı, % 2,56’sının yüksekokul mezunu, %0,82’sinin hiç okula gitmemiş, olduğu görülmektedir. 2017 yılında tedavi gören kişiler iş durumlarına göre incelendiğinde; %27,09’unun işsiz olduğu, %37,77’sinin düzenli bir işinin olmadığı, %31.24’ünün düzenli bir işi olduğu, %2.64’ünün öğrenci olduğu, %1,26’sının ekonomik olarak aktif olmadığı görülmüştür
SONUÇ OLARAK;
Eğitim seviyesinin düşmesi, İşsizliğin artması, vatandaşların yaşamlarını borçla döndürmeye çalışması, ülkemize gelen göçmen sayısının hızla artması, fuhuş ve şiddet olaylarında meydana gelen artışlar madde kullanımını tetiklemektedir.