İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi İSKİ Genel Kurulu, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlık binasında yapıldı.
İSKİ Genel Müdürü Turan, İSKİ'nin 2018 yılı plan ve bütçe komisyonu raporunu Meclis'e sundu.
Raporla ilgili konuşan Turan, İSKİ'nin 2017 yılı faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Turan, İSKİ olarak yatırımlarında, su ve atık su alanında öncülük edecek, Türk mühendisliği ile hayata geçecek yerli ve milli teknolojiyi birinci sıraya koyduklarını söyledi.
İstanbul'da barajların doluluk oranının, herkesin hassas baktığı bir konu olduğuna dikkati çeken Turan, "Nitekim geçen ay medya organları tarafından doluluk oranlarımızdan sıkça bahsedildi. Şu anda doluluk oranımız yüzde 54 civarında. 2017'nin ilk dokuz ayının rakamlarına göre ülkemiz son 44 yılın en kurak zamanını geçirdi. Bu kurak mevsime rağmen doluluk oranımız geçen yılın aynı döneminden daha yüksek.İSKİ olarak iklim değişikliğine bağlı ardışık kuraklık riskini de dikkate alıp, bilimsel verileri muhakkak hesap ederek gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam ediyoruz" diye konuştu.
İstanbul'un yeni su kaynaklarına dair iki başlığının bulunduğunu dile getiren Turan, bunlardan birincisinin Melen olduğunu vurguladı. Turan, "Melen İstanbul'un suyunun sigortasıdır. Melen sisteminin 1. ve 2. etabı tamamlanmıştı. Biz şu anda 131 kilometrelik 3. etabının yüzde 85'ini tamamlamış bulunuyoruz.
Melen sisteminin en önemli parçası olan baraj inşaatı da tamamlanıyor." dedi.
Melen Barajı'nın önümüzdeki yılın ortalarından itibaren su tutmaya başlayacağını açıklayan Turan, şunları kaydetti: "Böylece İstanbul'a neredeyse şu an sahip olduğu kadar ilave bir su rezervi sağlamış olacağız.
Su kaynaklarıyla ilgili ikinci başlığımızda 3 yeni baraj var. Bunların ikisi DSİ tarafından yatırım programına alınan Asya Yakası'ndaki İsaköy ve Sungurlu barajları. Avrupa Yakası'ndaki Karamandere Barajı içinse fizibilite çalışmaları devam ediyor. Rezve Deresi de yeni su kaynaklarımız arasında. Bu yeni kaynaklarımızla yıllık toplam 592 milyon metreküp ilave su sağlamış olacağız."
"Yerli bir sistemle tünel açıyoruz"
Yeni su kaynaklarının arıtılacağı yeni su arıtma tesislerini de hesap etmek gerektiğini vurgulayan Turan, bu çerçevede Ömerli'de Emirli 2. Kademe tesislerinin inşaatına başlandığını hatırlattı.
Turan, şöyle konuştu: "Cumhuriyet ve Taşoluk 2. Kademe, İkitelli 3. Kademe, Şile, Terkos, Danamandıra içme suyu arıtma tesislerimizin de projeleri hazır. Bu tesislerimizi 2021 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Böylece içme suyu arıtma kapasitemiz 6,5 milyon metreküpe ulaşacak. Yani 2021'e kadar arıtma kapasitemiz yüzde 45 oranında artmış olacak. Zeytinburnu-Bahçelievler arasında, tramvay güzergahının altında kalan ekonomik ömrünü tamamlamış olan hattı yeniliyoruz. Şimdiye kadar ülkemizdeki tünel projeleri, hep diğer ülkelerden teknoloji ithal edilerek, gerçekleştirilmişti. Bugün ilk defa, Türk mühendislerince üretilen yüzde 95'i yerli bir sistemle tünel açıyoruz. Bu kazısız teknoloji TBM sistemiyle ülkemiz, dünyada bu teknolojiyi üreten sekizinci ülke oldu."
Akıllı şebeke
İSKİ olarak su ve atık su alanında muazzam bir sisteme sahip olduklarına dikkati çeken Turan, bu sistemi günün bilgisayar sistemleriyle birleştirerek, yerli ve milli, dijital bir su ve atık su yönetimi kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Buna akıllı şebeke dediklerini aktaran Turan, kaynakların daha etkin ve verimli kullanımını sağlayan akıllı şebekenin ilk şartının, anlık veri elde etmek olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Biz de içme suyu ve atık su ağımızı uzaktan takip edebilmek ve yönetmek hedefiyle akıllı cihazları sistemlerimize entegre ediyoruz.
Mayıs ayındaki genel kurulumuzda akıllı şebeke kapsamında, Sultanbeyli ve Sancaktepe'deki projemizden bahsetmiş, kayıp-kaçak oranını yüzde 10'lar seviyesine düşürdüğümüzü belirttik. İstanbul geneline uygulamakta olduğumuz bu projemiz ile bir de ödül kazandık. İdaremizin yaptığı çalışmalar neticesinde,İstanbul kayıp-kaçakla mücadelede Türkiye ölçeğinde en başarılı şehirdir. Aslında bu oran, engebeli coğrafya kaynaklı basınç farkı ihtiyacı, uzak mesafelerden su getirilmesi ve büyük içme suyu ağı düşünüldüğünde, sürekli bir artış eğilimindedir."
"Toplam 37 kilometre uzunluğunda yeni tünel yapmayı planlıyoruz." diyen Turan, şöyle konuştu: "Çavuşdere-Bülbüldere Tünelimiz, Üsküdar için önem arz ediyor. Bu tünelimizle yoğun yağışlardan kaynaklanan su taşkınlarını önlemeyi ve atık su-yağmur suyu karışık sistemlerini ayırmayı hedefliyoruz. Uzundere Tünelimiz sayesinde terfi maliyetini azaltacağız. Tünelimiz hizmete girdiğinde Tuzla-Akfırat Tüneli'ne aktarma sağlanacak. "
İBB Meclisi'nde İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2018 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
17 Kasım 2017 Cuma 11:00