Ali Kılıç Başkanlığındaki Maltepe Belediyesi’nin Gülsuyu - Gülensu Mahallesi’ndeki uygulama planları daha çok su kaldıracak gibi. Konunun başından beri takipçisi olan CHP önceki dönem meclis üyesi Hasan Gökkaya uygulanmak istenen planların ranta kurban edileceği görüşünde. Hasan Gökkaya’nın açıklamaları şöyle:
‘’BÜYÜK OYUNU GÖRMEK LAZIM’’
‘’Mahalleler için planlama süreci üzerinden büyük bir oyun oynanıyor. Bunun birinci aşaması planlama çalışmasında gerçekleştirildi ve ada bazlı yapılması gereken planlamalar, Belediyenin tüm parsellerde söz sahibi yapılarak belediyesince yapılacak uygulama planları tasarımlara bırakılmıştır. Bu süreçte tüm mahallenin geleceği Maltepe Belediyesinin yetkisine bırakılmış olup, ısrarla talep edilen uygulama sürecine Mahalle Katılımını sağlayacak plan notlarına kasıtlı olarak plan notlarında yer verilmemiştir.
İkinci aşama daha büyük bir tehlike bulunuyor. Bu tehlike, Belediye tarafından tapusu verilecek kişilere yaptırılmak istenen sözleşmede yatıyor. Vatandaşa tapu dağıtımlarında dayatılan sözleşme ile halkın zararına, müteahhitlerin yararına olarak düzenlemelerin yapılması sağlanmaya çalışmaktadır.
‘’RANT ÇARKLARININA SUNULAN PLANLAR’’
16.Aralık.2016 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan, 1/5.000 ölçekli Gülsuyu-Gülensu Nazım İmar Planlarına Mahalle Dayanışması ile toplamda 534 kişi itiraz dilekçesi vermiştir.
İtirazların %75 planlarda kişilerin bağımsız şekilde kendi binalarını yapabilecekleri büyüklükte imar haklarının verilmesi taleplerini içermektedir. İstanbul’un birçok bölgesinde, mahallesinde ve ilçesinde verilen imar hakları bu planlarda Mahallelerimize verilmeyerek taleplerimiz ret edilmiştir. Yani vatandaşın kendi evini kendi başına yaptırabilmenin, yerinde dönüşümün imkanı Mahalledeki tapu sahiplerine verilmemiştir.
Yine itiraz dilekçelerinde yer alan yüksekliklerin artırılarak yataydaki yapılaşmayı azaltarak donatıların arttırılması talebi yine değerlendirilmeden ret edilmiştir. Ancak tüm Maltepelilerin bildiği gibi Belediyesince Maltepe’de 30 katlı binalara hiçbir donatı alanı bırakmadan inşaat hakları verilmiştir. Lüks konut ve alışveriş merkezlerine verilen bu haklar Gülsuyu-Gülensu için birçok sorunun kolayca çözülme imkânı oluşturabilirdi. Belediyesince bu imkanlar Mahalle Halkına hak görülmemiştir. Planlarda %80 oranında 5 katlı binalara yer verilmiştir. %25 oranında ise 6 ile 8 kat arasında yüksekliğe izin verilmiştir. Hatta ada bazlı uygulamalarda yerin uygun olması, imarın uygun olması halinde bile bu planlar 8 kat üstünde imar hakkını Mahalle Halkına uygun görmemiştir.
Mahallenin tek başına yapılanmayı yapmaması için getirilen bir uygulamada TAKS ve EMSAL üzerinden yapılmıştır. Mahallelerin genelinde TAKS; 0,20-0,40 taban alanı katsayısı getirilmiştir. Bu değerler rahat ve seyrek bir yapılaşma oluşturmak için kullanılan düşük yapılaşma değerleridir. Bu değerler üzerinde Mahallelerde mevcut yapılaşmanın yeniden yapılmasının imkânı sadece EMSAL ve bina yüksekliklerin arttırılmasıyla olur ancak EMSAL ve bina yükseklikleri de sınırlandırılarak tapu sahiplerinin kendi iradeleri ile yerinde dönüşüm imkânları önlenmiştir.
iyide kardeşim bu planlar yapılırken muhtarından tut çok bilmişlerine kadar herkes işin başıda idi dünyada tek türkiyede tek diye plan hazırlandı, şimdi ise ağlanıyor" kat verilmedi" diye.. eee mahelle halkı denen insanlar deilmiydi "mahalele dokusu bozulmayacak herkes ev sahibi olacak" diyen şimdi kim suçlu, iş bilmez belediye ve yardakcılarımı , bakıp bakıp bişey çıkmayacagını bilen gerçek mahalle hallkımı? bu devrimcilerin hiç bir işe kafası çalışmıyor