CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in, yerel basının desteklenmesine yönelik çalışmalarla ilgili olarak Başbakan'a sunduğu sözlü soru önergesine, hükümet adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yanıt verdi. Gürer, ülkemizde resmi ilan alan yerel basın sayısı ile son 5 yılda kapanan gazetelerin sayısının açıklanmasını istediği önergesinde resmi ilan hakkında yararlanamayan haftalık ve aylık periyotlarda yayınlanan gazete ve dergi sayısı ve yerel basının desteklenmesine yönelik çalışmaların olup olmadığını yönündeki sorulara da yanıt verilmesini istedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını TBMM Genel Kurulu’nda sözlü olarak yanıtladı. Bakan Özhaseki, Basın İlan Kurumu’nun görev alanında 616 ve valiliklerin görev alanında ise 540 olmak üzere resmi ilan alan gazete sayısının 1156 olduğunu açıkladı.
Toplam gazete ve dergi sayısının 6 bin 265 olduğunu bildiren Bakan Özhaseki, “Resmî ilan ve reklam yayınlamaksızın yayın hayatını sürdüren gazete ve dergi sayısı 2016 yılı itibarıyla 4.358'dir” dedi.
Bakan Özhaseki, Yerel basının desteklenmesi kapsamında Basın İlan Kurumu tarafından KOSGEB'le birlikte Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasalarına Entegrasyonu Projesi ve muhtelif kalkınma ajanslarıyla birlikte yazılı basın işletmelerine yönelik eğitim projesi yürütüldüğünü belirterek, “Ayrıca gazete işletmelerinde KOSGEB yatırım ve destek programlarının tanıtımı bölge toplantıları ve İstanbul'daki yerel gazetelerin mevcut durumu ve değer zinciri göstergelerinin araştırılmasına dair çalışmalar yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bulundukları illerin sorunlarını gündeme getiren, devlet ve vatandaş arasında bir köprü görevi üstelenen ve işlevi ile bir kamu görevi yapan yerel gazetelerin son yıllarda önemli ölçüde ekonomik sorunlar yaşamaya başladığını söyledi.
Türkiye’deki ekonomik krizin yerel basına da büyük darbe vurduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “Yerel gazetelerimizde özel reklam sayısı sürekli düşmektedir. Resmi ilan alma hakkına sahip olan yerel basının günümüzdeki tek geçim kaynağı aylık ortalama 10 ila 15 bin lira arasında değişen resmi ilan gelirleridir. Bu rakam, mecburi olarak asgari kadro için harcanan maaş ve sigortaları bile karşılamamaktadır” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, bulundukları il ve ilçelerin tüm sorunlarını en detaylı bir şekilde gündeme getiren yerel gazetelerin resmi ilan dışında da en azından kamu kurumlarınızın reklamlarından pay aktarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.