İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış aylarını sorunsuz geçirmek ve şehir hayatının normal seyrinde devam etmesi için hazırlıklarını sürdürüyor. İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) kış hazırlık değerlendirme toplantısı yapıldı.
İBB Genel Sekreter Yardımcıları Mevlüt Bulut ve Dr. Çağatay Kalkancı başkanlığındaki toplantıya, İtfaiye, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon, Destek Hizmetleri, Raylı Sistemler, Zabıta, Gıda ve Hayvancılık, Sağlık Daire Başkanlıkları, AKOM, Beyaz Masa ve diğer ilgili müdürlükler, İETT, İSKİ, İGDAŞ, İSTAÇ, İSFALT, Metro İstanbul şirketleri ile İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve çevre yolları işletmecisi İCA şirketi temsilcisi katıldı.
Toplantıda tüm birimlerin koordineli çalışacağı, ancak vatandaşların da çalışmalara destek vermelerinin hayatı daha da kolaylaştıracağı belirtildi. Özellikle kış lastiği kullanımının yaygınlaştırılması gündeme geldi.
145 BIÇAKLI TRAKTÖR KÖYLERİN HİZMETİNE VERİLECEK
Toplantıda kış aylarında olması muhtemel kar-buz ve göllenme ile mücadele çalışmaları ele alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kış hazırlıkları ile ilgili bilgi veren Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı,1347 araç ve iş makinesi 7000 personel ile üç vardiya halinde kışla mücadele çalışmaları yapılacağını belirtti. İstanbul’da 7 bin 373 km’lik güzergah ağında 363 müdahale noktasıyla kışa hazır olunduğu kaydedildi.
Köy içi yollarda kullanılmak üzere muhtarlıklara 145 adet kar kürüme bıçağı takılmış şoförlü traktörler verilecek. 6 adet KAR KAPLANI otoyollar ve gerektiğinde Havalimanı kar küreme çalışmalarına destek verecek. İBB ekipleri gerekli durumlarda Karayolları ekiplerine araç takviyesi yapacak.
48 KURTARICI ÇEKİCİ 24 SAAT GÖREV YAPACAK
Araç kazaları ve kaymalar nedeniyle kapanan trafiğe müdahale etmek için 48 adet çekici vinç, Anadolu ve Avrupa Yakasının kritik noktalarında 24 saat hazır bekletilecek. Metrobüs güzergahında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için 31 kışla mücadele aracı görev yapacak.
Kışla mücadele kapsamında 43 kritik nokta BEUS (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) ile takip edilecek. kuruldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve çevre yolları için 15 BEUS sistemi ve trafik kontrol kameraları kullanıma hazır hale getirilirken ek önlemler de alındı. İstanbul genelinde kritik noktalar ve kavşaklara ise vatandaşların kullanımı için tuz torbaları (10 bin ton) bırakılacak.
TÜM ÇALIŞMALAR AKOM’DAN KOORDİNE EDİLECEK
Kışla mücadele çalışmaları AKOM koordinasyonunda yürütülecek. Araçların belirlenen güzergahlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM’dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek.
Sokakta yaşayan kimsesiz vatandaşlar için toplama merkezleri planlandı. Zabıta, polis ve ambulanslar ile toplanan vatandaşlar sağlık kontrollerinin ardından misafir edilecekler. İlçe Belediyeleri kendi bölgelerinde tespit ettikleri evsiz vatandaşları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin misafirhanelerine getirecekler.