Resimlerden de görüldüğü gibi sit alanı olan ve herhangi bir şeyin dökülmesinin kanunen olanaksız olduğu yerde çöpler ve moloz yığınları göze çarpıyor. yanı sıra Adalar Belediyesinin de bir çöp kamyonunun bulunması işin artık zıvanadan çıktığını gösteriyor. Ada Gazetesi’nin haberine göre; 1/1000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları’nda ÖA-6a ( Jeolojik bakımdan önemli alan) olan yer artık bir çöplük…
Adalar, kentsel ve doğal SİT alanı ilan edilmiştir
Adalar, kentsel ve doğal sit alanı ilan edildi. Bu alanlara moloz, çöp ve inşaat atıkları dökülemez, geçici olarak bile olsa depolanması yapılamaz. Bu nedenle Adalar Belediye Meclisi tarafından her yıl yayınlanan ücret tarifesi ile m3 başına hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının anakara depolama alanına taşınması için vatandaşlardan ücret almaktadır. Bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi, inşaat atıkları hafriyat toprağı, çöp ve inşaat/yıkıntı atıklarının Adalar sınırı içinde dökülmesi yasak olduğu halde buna aykırı işlem yürütülmüştür ve halen yürütülmektedir. Bu dökülen molozları fırsat bilen fırsatçılar da bir süredir gece yarısı gelerek moloz dökmeye devam ediyor.
İzinsiz hafriyat dökmenin yani kaçak moloz dökmenin cezası ne kadar?
Kaçak hafriyat ve moloz dökümü ile çevreye verilen zararın büyüklüğüne göre ise Çevre Kanunu uyarınca 42 bin lira ile 126 bin lira arası cezai işlem uygulanıyor. Aynı zamanda dökülen alan da temizlettirilerek görüntü kirliliği giderilmiş oluyor.