Kararda, otel projesinin hukuksuz olduğu, doğal sit alanının göz ardı edildiği ve projeye ayrıcalık tanındığı vurgulandı. Koşuyolu Çevre Gönülleri’nin avukatı İlknur Aksu “Projenin hukuka aykırı olduğu mahkeme kararı ile tescil edilmiştir. Bu davayı Koşuyolu halkı kazanmıştır” dedi.
‘Hukuka uygun değil’
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre; İstanbul 11. İdare Mahkemesi, 8 Kasım’da oybirliğiyle aldığı kararında tüm süreci özetledi. Kararda “uygulama imar planındaki plan fonksiyonu ile yapılan inşaat uygulamasının örtüşmediği, 1. Derece Doğal Sit Alanı’nın göz ardı edildiği, plan notu ile bodrum katların emsal dışı bırakılması ve kamuya terk edilen alanların emsal hesabına dahil edilmesinin çevre yapılaşma şartlarıyla uyuşmadığına” dikkat çekti. Mahkeme, ruhsatın dayanağı olan imar planı tadilatları ve imar planı notlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.
‘Yetim hakkı kalmadı’
CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, “2007 yılından beri devam eden bir süreç. Adalet yerini buldu. Yetim hakkı kalmadı” dedi. Koşuyolu Çevre Gönüllüleri’nden avukat İlknur Aksu özetle şöyle konuştu: “Koşuyolu halkı 2015 yılından beri sürdürdüğü çevre mücadelesinde çok önemli bir kazanım elde etmiştir. 2-3 katlı bahçeli evler ile 4-5 katlı apartmanlardan oluşan Koşuyolu’nun kalbine hançer indirileceğini öğrenince toplantılar yaptık ve hemen dava açtık. 2 adet bilirkişi raporu alındı, izin verilen inşaatın çevre yapılaşma şartları ile uyuşmadığı, 1. derece doğal sit alanı olan Karacaahmet Mezarlığı’nın göz ardı edildiği, kuşların göç yolu üzerinde olduğu, yeraltı sularını kestiği, hemen yakınından Marmaray’ın geçtiği, Seyit Ahmet deresine ve E5 otoyoluna bitişik olduğu, şehircilik ilkelerine, imar kanunlarına uymadığı, Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği ile tanımlanan planlama ilke ve esasları açısından hukuka aykırı olduğu mahkeme kararı ile tescil edilmiştir.”