Herhangi bir hastalığınız varsa, kuşkusuz kendinizi en güvende hissettiğiniz yer hastanelerdir. Bilirsiniz ki emin ellerdesiniz; ne de olsa buradaki insanların tek derdi sizi iyi etmek! Hasta, hastalık, doktor ve hastane dörtlüsüne bakıldığında, temel prensip hastalığın tedavi edilmesi, hastanın iyileşmesi; fakat bir başka pencereden bakıldığında ise, hastanelerin bazen hastayı iyileştirmeyi bir yana bırakın, onu daha da hasta haline getirmesi ya da hastanın hayatını kaybetmesine neden olması durumu söz konusu oluyor.
Yapılan araştırmalar Amerika’da yaşanan hastane ve doktor ihmallerinden ve buna bağlı olarak hatalar anlatılıyor. Fakat bu durum tüm dünyada ve dolayısıyla Türkiye’de de farkı oranlarda da olsa ne yazık ki birçok kişiyi mağdur ediyor. Hastanelerde yaşanan, hastalıkların sebep olmadığı başka rahatsızlıklar ve ölüm nedenlerinin arasında akla ilk gelen; hastane çalışanları tarafından yapılmış hatalar ve ihmaller oluyor.
Yapılan istatistiki çalışmalar gösteriyor ki; bir hastane hatası sebebiyle ölme ihtimaliniz 300′de 1; bir uçak kazasında ise bu ihtimal 10 milyonda 1. Yani tıbbi hatalar, uçak kazalarına göre 33.000 kat daha fazla ölüm riski taşıyor. Amerika’da hastaneye kaldırılmış 5 kişiden 1′i, hastanede yapılan tıbbi hatalar sonucu zarar görüyor. Tıbbi hatalar ve enfeksiyonlar sebebiyle hayatını kaybeden hasta sayısı bakımından, Amerika’daki hastaneler neredeyse rekor kırıyor. Acı ama gerçek; bu rakam her sene 200.000‘i buluyor!
Yapılan hastane hatalarının bedeli ise 17 milyar dolar! Bir diğer, hastanelerde ölüm nedenlerinden biri de hastane enfeksiyonları. Hastane enfeksiyonları; genellikle hastanede kalma süresi ile doğru orantılı olarak karşılaşılan, hastalıklara ve ölümlere sebep olan, hastanelerdeki tehlikelerden bir diğeri. Kullanılan tıbbi malzemelerdeki hijyen eksikliği, enfeksiyonların kolayca taşınması konusundaki başlıca sebep olarak gösterilebilir.
Hastanelerde her yıl 1.7 milyon enfeksiyon ile karşılaşılıyor. Amerika’da sadece 1 yılda enfeksiyon sebebiyle meydana gelen 99.000 ölüm var! Hastane enfeksiyonları; araba kazası, meme kanseri ve AIDS’e göre çok daha fazla kişinin hayatına mal oluyor. Özellikle som zamanlarda hayli fazla olan ihmalden kaynaklanan ölümlerin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
Doktorların 24 saatlik nöbetleri. Uykusuz doktorlar ve bunlara bağlı olarak yaşanan konsantrasyon eksiklikleri; hastalara 7 kat fazla zarar verebiliyor ve hastaların ölüm riskini 4 kat arttırıyor. Yeteri kadar steril olmayan ortamlar; yani hijyen eksikliği de hastaneler için çok büyük ve önemli bir sorun. Bir hastanede olması gereken en önemli unsurlardan biri olan hijyenin kişiler üzerinde sağlanması; çalışanların sık sık ellerini yıkaması ve temiz giysiler kullanmasından geçiyor.
Hastalar hakkında yapılan yanlış dokümantasyon ve iletişim eksikliklerinin bedelini, yine hastalar ödüyor. Fazla veya yanlış ilaç tedavisi, her yıl 7.000 kişiyi öldürüyor. Yetersiz ve bilgi noksanı teknik ekipman bolluğu. Son otuz yılda ülkemize egemen olan anamalcı ve serbest pazar yanlısı yönetimlerin sağlık hizmetlerine bütçeden ayırdığı payın azlığı ve kamu hastanelerinin yetersizliği karşısında, sağlık ticareti yaygınlaşmış ve art arda özel hastaneler açılmıştır.
Bu hastaneler, en son teknolojilerle donatılmış olmalarına karşın, eskiye oranla hekim ve hastane hatalarından kaynaklanan ölümler ve beden zararları alabildiğine artmıştır. Çünkü, özel hastanelerde temel amaç para kazanmak olup, sağlık hizmetlerinin zorunlu kıldığı yüksek özen ve sorumluluk sürekli savsaklanmaktadır.