Ülkemiz insanı sporla yatıp sporla kalkıyor. Özellikle de futbolla… Konu futbol olunca insanımız maşallah öyle bilgili ki… Ama spor sevgisi içimizde yok. Futbol sevgisi var da o da yeterli değil. Geçtiğimiz günlerde Mersin’de Akdeniz Oyunları yapıldı. Yine bu arada U20 Dünya Futbol kupası organize ettik. Gelin görün ki statlar neredeyse boştu. 
Mersin’de ise salonların dolu olmasının nedeni de giriş ücretinin 1 TL. gibi komik olmasıydı. Bu tesisler milyarlarca lira harcanarak yapıldı. Çok da güzel tesisler. Ne var ki bu tesislerde müsabaka izleyecek seyircimiz yok.  Almanya'da kasaba maçlarında bile 25-30 bin seyirci maç izliyor. 
Türkiye'de ise Anadolu'da F. Bahçe, G. Saray ve Beşiktaş'ın geldiği haftalar dışında statlar bomboş.  Örneğin İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı… Bu arada yok Avrupa futbol şampiyonası, yok olimpiyatları almak için çırpınmalar... Kolay kolay olimpiyat filan vermezler. 
Verseler de boy tesislerde mi oynanacak müsabakalar? Olimpiyatta harcayacağın büyük paralar tesislerde ödenecek büyük paralarla ancak karşılanabilir…  Oysa bu tesislere harcanacak paralar yerine, okul, hastane, Anadolu köylerine yol, köprü (çocuklar çamura, dereye gitmeden okula gitse) yapılsa daha iyi olmaz mı? 
Siyasi rant peşinde koşmayalım? Gösterişe ise hiç gerek yok…  Hayırlı işlerle ilerde anılalım derim… Bilmem yanlış mı düşünüyorum. Artık gösteriş yapma zamanı geçti. Boş yere harcanacak parası da yok bu ülkenin. Ekonomik durum ortada…
Stadyumlar, tesisler boş… Çünkü, tesisin yeni ve modern olması seyirciyi ilgilendirmiyor. Yalnızca siyasetçileri ilgilendiriyor. Bizdeki temel sorun 'insan' unsuru. Stadyuma, salona veya başka bir tesise gidecek, hatta ailece gidebilecek bir noktada değiliz. Neden, çünkü kavga çıkarıyoruz, olay yaratıyoruz… 
Şık ve yeni stadyumlar, salonlar yapmak siyasetçilerin işine geliyor. Çünkü yaptıkları binaların daha çok dikkat çekeceğini düşünüyorlar. Oysa bu büyük bir yanılgı. Stadyumlar için harcanan parayı, insana yatırsalar daha anlamlı bir iş ortaya koyarlar. Amaçları iyi sporcu ve iyi seyirci yetiştirmek olmalı, bu kapsamda farkındalık yaratacak eğitim programları v.s yapabilirler. 
Bakın bugün Türkiye'nin bazı bölgelerinde bin lirayı bulamayan sporcular var. Oysa devlet, stadyuma, salonlara harcayacakları parayı onlara ayırsa Olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek 5 tane elit birinci sınıf atlet yetiştirebilir.  Dönüşü de yıllar sonra da olsa mutlaka olur. Almanya'da saygı var. Saygı ve centilmenlik önemli kavramlar. 
Almanya'da kulüp ve taraftarlar arasında büyük bir bağ var. Bir başka boyutu 'futbolu' hızlı tüketmememiz söz konusu. Hemen tüm Avrupa ligleri televizyonlarda bedava yayınlanıyor. Akşamları birçok kanalda futbol yorumları yapılan programlar yapılıyor. İnsanlar için futbol ev içi bir eğlence unsuru olarak görülüyor artık. Sporu insanlara sevdiremedik, bunu ne ailelerde, ne okullarda yapabildik. Bu sorunu tesis sorunu olarak görüp aşmaya çalışırken, çimento beton kültüründen kurtulamadık… 
Zincirler halinde stadyum ve salon yapıyoruz ancak içini dolduramıyoruz. İktidarlar, dünya tarihi boyunca stadyum yapmayı tarih boyunca sevmiştir… Neden? Çünkü kitleyi etkiler, göz doldurur, dolayısıyla her zaman siyasetin en iyi argümanlarından olmuştur. Bu durum Türkiye'de de böyledir, Avrupa'da da böyledir. Ancak bir fark var. Türkiye'de futbolu devlet finanse ediyor... 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72