‘Engel Tanımayan Fırçalar'dan eserler

Sancaktepe Belediyesi'nin organize ettiği Türkiye'nin 16 farklı merkezi...

‘Engel Tanımayan Fırçalar'dan eserler

Sancaktepe Belediyesi'nin organize ettiği Türkiye'nin 16 farklı merkezi...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
‘Engel Tanımayan Fırçalar'dan eserler


Sancaktepe Belediyesi'nin organize ettiği Türkiye'nin 16 farklı merkezinden gelen 26 engelli ressam, yaptıkları birbirinden güzel çalışmalarla hayallerini ikinci kez resme dönüştürdüler.

‘Canda özür olmaz' derler ki doğrudur. Doğmuş ve yaşıyor olmakla herkes aynı haklara ve özgürlüklere sahiptir. Hayatın güzellikleri herkes içindir. Herhangi bir kimsede gördüğümüz eksiklik ise bilakis bizim kendi eksikliğimizdir.  Fiziksel yetenekler açısından bizden eksik gördüğümüz bir kimse, duyuş ve algı becerileri, tasvir ve ifade kapasiteleri açısından bizden fersah fersah ileride olabilir. Kimi konuşamıyor, kimi duyamıyor, kimi yürüyemiyor yada göremiyor ama her biri ayrı bir yeteneğe sahip. İşte o yetenekli ve özgür yürekler mutluluğu Sancaktepe'de ikinci kez resme dönüştürdü.

Sancaktepe Belediyesi ‘Engel Tanımayan Fırçalar' adı altında geçen yıl başlattığı çalışmayı bu yıl da genişleterek sürdürdü.  Samandıra Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen proje kapsamında yapılan çalışmada; ülkemizin değişik illerinden gelen, görme, duyama, zihinsel ve ortopedik engellileri bütün engellere rağmen mutluluğun resmini çizdiler. Türkiye'de geçen yıl ilki yapılan etkinliğin bu yıl ikincisi düzenlendi.  Etkinliğe katılan engelli ressamlar mutluluğun ve huzurun resmini çizdi. Eli olmayan ayağı ile, gözü görmeyen yardımcısı aracılığı ile birbirinden anlamlı ve mesaj verici nitelikteki resimlerini gün boyunca çizerek tamamladılar.

‘Engel Tanımayan Fırçalar-2' etkinliği İstanbul'un genç İlçesi Sancaktepe'de büyük ilgi uyandırdı. Başta öğrenciler olmak üzere, halkın yoğun ilgisi ile karşılaşan etkinlik, engellileri halkla kaynaştırırken, engellilerin yaptıkları çalışmalarda ziyaretçilere azim ve gayretin neler yapabileceği konusunda örnek oldu. Gerek halk gerekse gün boyu okullardan gelen öğrenciler, ortaya konan esreler karşısında hayretini belirtirken eseri ortaya koyan engellilerin mutluluğu yüzünden okunuyordu.

Etkinliği Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan ve Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem beraber açtı. Ev sahibi olarak ‘engelsiz fırçaları' ağırlamaktan onur duyduğunu ifade eden Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem,  hayatın yaşanmaya değer en güzel tarafları, yine kendine has zarafetiyle sanatla ifade olunduğunu söyledi. Erdem, “Engel Tanımayan Fırçalar etkinliğimiz ise yaşamın güzelliklerine tutunma azim ve gayretinin en mükemmel yansımalarını içeriyor. Bu gerçeğin en güzel kanıtını ise bugün gerçekleştiriyor olduğumuz etkinliğimiz oluşturuyor. Bugün bir kez daha anlıyoruz ki önemli olan hayatın zengin anlamlarına kalbi açık tutmaktır. Kimin bu açıdan duyuş kapasitesi daha gelişmiş ise o hayatı daha doyasıya yaşıyor demektir” dedi. Kaymakam Feyzullah Özcan ise yapılan organizasyonun sürekliliğine dikkat çekerek, uluslararası bir seviyeye taşınması için önümüzdeki yıl çalışmalar yapılacağını söyledi.

Cam adam olarak bilenen 25 yaşındaki engelli ressam Adanalı Zekeriya Ünal, asıl engelin yüreklerde olduğunu söyleyerek, ‘Engeller kollarda, ayaklarda değildir' dedi. Her insanın bir engelinin bulunduğunu belirtti ve engelli haklarının kısa sürede kanunlaşmasını istedi. Turkuaz Bisiklet Grubu ise engelli ressamları yalnız bırakmadı.

Programın ikinci bölümünde ise değişik okullardan gelen öğrenciler, engelli ressamlarla birlikte resim çalışma fırsatı buldu. Dağıtılan boya ve fırçalarla engelli ressamların mutluğuna ortak oldular.

Protokol tarafından etkinliğe katılan ressamlar, ‘Engelsiz Fırçalar Belgesi' verilirken engelli ressamlar ise günün anısına protokole plaket sundu. Programda Kum Sanatı Hocası Rüstem Yılmaz'ın ışıklı kum gösterisi ilgiyle izlenirken Ebru Sanatı Hocası Ümran Öztürk engellilerle birlikte değişik motiflerde desenler oluşturdu.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72