TC Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşen Anadolu'nun Renkleri faaliyetleri kapsamında10 farklı ülkeden dünyaca ünlü müzisyenler "Sultan Bestekarlar" dinletisi ile Aya İrini'de muhteşem tınılarla görkemli bir gece yaşattı.
İlk olarak 27 Nisan 2017'de İsrail-Tel Aviv'de Yafa Türk Kültür Evi'nde Türk ve İsrailli sanatçılar tarafından ortaklaşa icra edilen dinleti, yerel müzisyenlerin de katılımıyla zenginleşerek dünyanın farklı ülkelerinde, Arjantin ve Brezilya'dan sonra sultanların şehri İstanbul'da sanatseverlerle buluştu.
Tarihi yarımadada yer alan Aya İrini' de gerçekleşen dinletide uluslararası alanda tanınmış sanatçı orkestra şefi Musa Göçmen yönetimindeki orkestrada dünyanın 10 ülkesinden 12 yabancı müzisyen 22 Türk meslektaşıyla bestekar sultanlarımızın eserlerini birlikte icra etti. Siyaset, sanat, iş ve cemiyet dünyasının önde gelen isimlerinin izlediği dinleti, büyük beğeni toplayarak ayakta alkışlandı.
İhtişamlı konserin ney sanatçısı Bilgin Canaz, kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu olurken, Musa Göçmen Orkestrası'na ABD'den Christine Kharazian (keman), Arjantin'den Jorge Andres Berbero (çello), Arnavutluk'tan Lirza Zaloshnja (keman), Brezilya'dan Ana Isabel Ferreira Rebello (viyola), Ermenistan'dan Alik Arakelyan (duduk) ve Marine Hakobyan (keman), İngiltere'den Lauren Grace Baker (keman), İsrail'den Eyal Moshe Shiloach (keman), Polonya'dan Cyprian Kamil Komza (kontrbas), Romanya'dan Lucian Moraru (viyola) ve Yunanistan'dan Chrysanthi Garyfalliaz Kostadima (keman) eşlik etti.
"Sultan Bestekârlar" konserinde 'Uzzal Peşrev' (Sultan 4. Murad), 'Şehnaz Peşrev' (Sultan 1. Mahmut), 'Pesendide Peşrev' (Sultan 3. Selim), 'Neva Peşrev' (Sultan 2. Beyazid), 'Valse Davet' (Sultan Abdülaziz) 'Polka in G NO 1-2' (Sultan 5. Murad), 'Çiçeklerin Dünyasında' (Ermeni Halk Şarkısı), 'Evic Saz Semaisi' (Sultan 2. Bayezid) 'Hicaz Kalender' (Sultan 2. Mahmut), 'Hicaz Sirto ve Hicaz Mandıra' (Sultan Abdülaziz) eserleri seslendirildi.
Gece, Amerika, Arjantin, Arnavutluk, Brezilya, Ermenistan, İngiltere, İsrail, Polonya, Romanya ve Yunanistan'ın eserlerinden oluşan seçkiyle sona erdi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkan Vekili Prof. Dr. Şeref Ateş, geceyle ilgili olarak, "Kültürler arası dostluk köprüsüne sanatla katkıda bulunduğumuz için mutluyuz. Anadolu'nun renkleri İstanbul'dan sonra Washington ve Ottawa'da gerçekleşerek sanatseverlerle buluşmaya ve kültürel zenginliğimizi tüm dünyaya duyurmaya devam edecektir" dedi.