Pendik askeri tersanesinde yapılan Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi ‘TCG Heybeliada' basın mensuplarına tanıtıldı. Tersanede ‘TCG Heybeliada' gemisine ilişkin Tersane Plan Keşif Dizayn Müdürü Mühendis Albay Enis Perçin tarafından verilen brifing toplantısına Tersane Komutanı Tuğamiral Ahmet Çakır da katıldı.
Ulusal savunma ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir misyon üstlenecek olan MİLGEM korvetlerinin, savaş sistemleri entegrasyonu da dahil olmak üzere tüm dizayn, entegrasyon ve analiz çalışmalarının İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Albay Perçin, ‘TCG Heybeliada'korvetinin inşasının, 11 bine yakın resim ve doküman ile bin tona yakın gemi inşa çeliği, yaklaşık 10 kilometre boru, 240 kilometre kablo ve 10 bin adet ekipman ve teçhizat kullanılarak tamamlandığını belirtti.
Perçin, bu
projeyle 5 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirerek; ilk kez bu boyutta bir
geminin form optimizasyonu, model deneyleri, manevra ve denizcilik hesaplarının
yurt içinde yapıldığını anlattı. Perçin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sonlu elemanlar
analizi, 3 boyutlu modelleme, elektrik sistemleri dizaynı yerli imkanlarla gerçekleştirilmiş ve t patent
alınarak, tescillenmiştir. Ayrıca bu gemi ekonomimize katkıda bulunarak
bir teknolojik atılım projesidir.
Dizayn, inşa ve entegrasyonu, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından tamamen milli imkanlarla, ulusal ve uluslararası askeri standartlara uygun olarak yapılan ‘TCG Heybeliada', ilk defa korvet tipi bir savaş gemisinin, milli tasarım ile inşa edildiği MİLGEM Projesi'nin ilk gemisi özelliğini taşıyor.
Tek gövdeli
deplasman tipi tekne formuna sahip 99,5 metre boyunda, 14,4 metre genişliğinde,
2 bin 300 groston ağırlığındaki ‘TCG Heybeliada'nın azami sürati 30 knot, seyir
sığası yaklaşık 3 bin 500 deniz mili. Gemide ayrıca bir adet helikopter için
gerekli platform, hangar ve kapsamlı
destek ekipmanları bulunuyor.
‘TCG Heybeliada', verilebilecek harekat görevlerini icra edebilmek amacıyla, hava, suüstü, sualtı ve elektronik harp maksatlı, gelişmiş hedef arama ve takip sistemlerine, suüstü ve hava hedeflerine karşı güdümlü mermi ve top sistemlerine, sualtı hedeflerine karşı torpido sistemine, elektronik destek ve lazer ikaz sistemi ile RF/lazer çıkış yapan radar ve güdümlü mermileri tespit imkanına, yüksek teknoloji muhabere sistemlerine sahip. 14 subay, 47 astsubay, 21 erbaş, 3 uzman erbaş olmak üzere toplam 85 personelin görev yaptığı gemide, 120 kişilik kamara bulunuyor.”