Üsküdar Belediye Meclisi'nin 6 Ekim 2021 tarihli oturumunda, Altunizade'de bin 343 metrekarelik “turizm tesisi” fonksiyonunda kalan belediyeye ait parselin, gelir getirmesi amacıyla ihale ile satılabilmesi için belediye encümenine yetki verildi.
Şu an üzerinde İBB şirketi İSPARK tarafından işletilen otoparkın bulunduğu arazinin satış kararı; AK Parti-MHP grubunun oyları, CHP ve İYİ Parti grubunun muhalefetine rağmen kabul edildi. Üsküdar Belediyesi Encümeni, kararın ardından 30 milyon 897 bin TL tahmini bedel ile 11 Kasım 2021'de ihaleye çıkma kararı aldı. Meclis kararına muhalefet eden CHP satışı yargıya taşıdı.
“KAMUYA BEDELSİZ TERK EDİLDİ, ”
Üsküdar Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi avukat Ayça Betül Kını Mete, meclis kararının ve 11 Kasım'da gerçekleştirilecek satış ihalesine ilişkin encümen kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açtı. Dava İstanbul 10.İdare Mahkemesi'nde görülecek.
Dava dilekçesinde, arazinin geçmişte çevredeki parsellerin ruhsat alabilmek için yol ve park olarak kullanılmak üzere kamuya terk ettiği alanlardan oluştuğunun altı çizilerek imar mevzuatına göre satılmasının ve özel mülkiyete geçmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. Dilekçede “Kamuya bedelsiz terk edilen yerin, terk sonrası amaç dışı kullanımı söz konusu olup siyasi çıkar, bireysel yarar ya da rant amaçlı plan değişikliği olma ihtimali kuvvetle muhtemeldir” denildi.
“BEDELİNİN ÇOK ALTINDA”
Parselin çevresindeki benzer durumdaki arazilerin satış değerinin 80 milyon TL civarında olduğuna dikkat çekilerek encümen kararı ile ihalede tahmini satış bedelinin 30 milyon lira olarak belirlendiği kaydedildi.
Dilekçede “Bu bedelin rayiç bedellerin son derece altında olduğu, bu şekilde yapılacak bir satışta kamu zararı bulunacağı açıktır. Bu arsa satışında, siyasi çıkar, bireysel yarar ya da rant amaçlı bir satış olma ihtimalini akla getirmektedir” denildi. İhalenin açık arttırma usulü ile değil kapalı teklif usulü ile yapılacak olmasının da şeffaf olmadığı belirtildi.
Söz konusu meclis kararında satış gerekçesinin açıklanmadığı, ne gibi bir kamu yararı bulunduğuna ilişkin meclise bilgi verilmediği kaydedildi. İstanbul'da yoğun bir öğrenci yurdu ihtiyacı bulunduğuna da dikkat çekilerek kamusal arazilerin, kamunun yararına sunulması gerektiği vurgulandı.