Mühendislik ve müteahhitliği tamamen yerli sermaye ile yapılan tesis, sahip olduğu teknoloji sayesinde 100 kişinin yapacağı işi 15 kişilik bir ekiple yapabiliyor. Tam otomatik kumanda kontrol ünitesine sahip ambalaj atığı tesisi, atıkların kabulünden ayrıştırılıp balyalanmasına kadar tüm işlemleri kısa sürede yapacak yüksek teknoloji otomasyon ve elektronik sistemlerle donatıldı. Ayrıştırmada saniyede 3,5 metre bant hızıyla operatörlerin yaptığından 20 katı daha hızlı çalışıyor.
Başkan Şahin: Belediye olarak hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz
Ramazanoğlu Mahallesi’nde 3 bin metrekarelik alanda hizmet vermeye başlayan tesisin teknolojisiyle ve kapasitesiyle Türkiye’de öncü olduğunu belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Katı atık toplamaya da, ayrıştırmaya da büyük önem veriyoruz. Son teknolojiyle donanımlı böyle önemli bir tesisi belediye olarak hizmete kazandırdığımız için büyük gurur yaşıyoruz. ” dedi.
Çevreye ve ekonomiye büyük kazanç
Ayda 2.000 ton ambalaj atığı ayrımı yapılacağı varsayılan tesiste her ay en az 1000 ton kağıt ve karton, 700 ton plastik, 200 ton cam, 100 ton metal geri dönüşüme kazandırılacak. Bunun karşılığında çevre ve ekonomiye kazandırılacak rakamlar ise oldukça çarpıcı.
Bir ayda en az 1.5 dönümlük orman arazisi demek olan 15.300 adet yetişkin ağaç kesilmekten kurtarılacak. Türkiye’yi baştan sona 5.600 kere gidebilecek 1.024 m3 fosil yakıt tasarrufu elde edilecek. 10 olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek 23.500 m3 su tasarrufu, 30 bin ailenin 1 aylık elektrik ihtiyacı olan 7.000.000 kwh elektrik tasarrufu sağlanacak.
Foto1: Türkiye’nin ilk tam otomatik ambalaj atığı ayrıştırma merkezi Pendik’te hizmete girdi
Foto 2: Tam otomatik kumanda kontrol ünitesine sahip ambalaj atığı tesisi, yüksek teknoloji otomasyon ve elektronik sistemlerle donatıldı.
Foto3: Sistemde otomatik olarak ayrılan tüm geri dönüştürülebilir atıklar, türlerine göre özelleştirilmiş 11 adet bunkerde depolanıyor