İŞKUR tarafından elde edilen son verilere göre iş aramak üzere başvuruda bulunan yaklaşık 2,7 milyon kişi var. İŞKUR kaydı bulunan işsizlerin çoğu ise 15-34 yaşları arasında. Her meslek grubundan vatandaşın iş bulmasını sağlayan Türkiye İş Kurumuna kayıtlı 10 bin 197 mühendis, 2 bin 662 TIR-çekici şoförü var. Ancak en çok eleman aranan meslek dalının başını beden işçiliği çekiyor. Beden işçiliğini takip eden meslekler ise, satış danışmanlığı, garsonluk, temizlik ve güvenlik görevlisi takip ediyor. İşte, İŞKUR kanalıyla aranan 88 bin kişilik boş kadro ve İŞKUR ilanları...
İŞKUR'DA EN ÇOK ARANAN MESLEK BEDEN İŞÇİLİĞİ
Türkiye İş Kurumu her meslek dalından iş ilanına yer verse de en çok talep edilen işçi beden işçiliği olarak görülüyor. Toplamda 22.625 beden işçisi ilanına karşın onu takip eden en çok işçi aranan boş kadrolar şu şekilde devam ediyor; satış danışmanı, garson, makineci (dikiş), temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi, pazarlamacı, çağrı merkezi temsilcisi, büro memuru, elektrikçi, ön muhasebeci, kaynakçı, reyon görevlisi, şoför, yük taşımacılığı vs.
MESLEK AÇIK İŞ SAYISI
Beden işçisi 22.625
Satış danışmanı/uzmanı 4.380
Garson 2.548
(dikiş) 2.516
Temizlik görevlisi 2.330
Güvenlik görevlisi 1.615
Pazarlamacı 1.597
Çağrı merkezi temsilcisi 1.509
Büro memuru 1.286
Elektrikçi 1.212
Ön muhasebeci 1.199
Kaynakçı 1.163
Reyon görevlisi 1.128
Şoför-Yük taşıma 921
İŞKUR KAYDI NASIL YAPILIR?
İŞKUR aracılığı ile yayınlanan iş ilanlarındaki pozisyonlara başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların öncelikle İŞKUR resmi adresine kaydolması gerekiyor. İş arayan vatandaşlar, 'iskur.gov.tr' adresinden TC kimlik numarasıyla açık iş ilanlarına başvuru yapabiliyor. Yahut İşkur il müdürlüklerinden de sisteme üye olup, istedikleri boş kadrolara başvuruda bulunabiliyor.
Türkiye İş Kurumu tarafından kayıt olabilme koşulu şu şekilde açıklanmıştır, "İş arayanların Kurumumuza kayıt yaptırabilmeleri için 14 yaşını doldurmuş olmaları ve kayıt esnasında fiilen askerlik görevinde bulunmamaları gerekmektedir. Mesleklerinin tespitinde beyan esas alınır. Beyanların gerçek dışı olmasından Kuruma hiçbir sorumluluk yüklenemez."