İBB Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü, tarımsal verimliliği yükseltmek,çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için "Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri" projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında mısır, ayçiçeği, çeltik, kanola, buğday, arpa ve karabuğday gibi pek çok ürünün tohumu yerli olarak tarlalara ekildi. Şu ana kadar Çatalca, Silivri, Şile, Beykoz gibi ilçelerde yer alan 17 farklı alanda 130 dekar ekim yapıldı.
"YERLİ TOHUM İLE VERİM ARTTI"
Yerli tohum çalışmalarının 2017 yılının Şubat ayında başladığını belirten İBB Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Abdurrahman Eşref Özbey, "Önder çiftçilerimizi köy köy tespit edip görüşüyoruz. Gönüllü olan, milli hassasiyetleri olan çiftçilerimiz geliyor ve 'biz yaparız' diyorlar. Onlarla birlikte bu çalışmalarımızı yapıyoruz. Çiftçilerle birlikte ekiyor, gübrelemesini, ilaçlamasını yaptırıyoruz. Bir çeşitte elde edilen ortalama verim 400 kilogramken, yerli tohumlarla elde ettiğimiz verim 620 kilogramı buldu" diye konuştu.
"BU PROJEDE GDO'LU ÜRÜN YOK"
İstanbul'da 1 milyon dönüme yakın tarıma elverişli arazi olduğunu kaydeden Özbey, "Bunun 750 bin dönümü tarımsal olarak işlenmekte. Biz de İBB olarak bu tarım arazilerinin daha verimli ve kaliteli olan yerli tohumun sağlanması için bu çalışmaları yapıyoruz. Nusret ve Aladağ çeşitleri ön plana çıkmakta. Özellikle Silivri bölgesinde buğday, mısır, ayçiçeği, kanola ve arpa çeşitlerinin denemesini yaptık" ifadelerini kullandı.