Şahinbey Caddesi üzerinde bulunan ve daha önce bir katı kafe olan 3 katlı yapı zaman içinde büyük değişime uğradı. Binanın 3 katı da zaman içinde ruhsatsız bir biçimde camlı bir kafeye dönüştü. Uzun süre kapalı olan 3 katlı kafede yeni bir çalışma başlatıldı. Bu seferde camlı bölmeler kaldırılarak yerine duvar örülüyor. İmar mevzuatına göre böyle bir çalışmanın olması için tadilat ruhsatı gerekiyor. Ancak Çekmeköy’de o kadar alengirli işler dönüyor ki bu tadilatlar artık devede kulak kalıyor!
İmar mevzuatı ne diyor?
İmar Kanununun 21'inci maddesine göre; esaslı tamir ve tadil yapılabilmesi için ruhsat alınması zorunludur. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 58. maddesine göre mevcut yapının esaslı tamir ve tadili, yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırı olmaması şartı ile imar planı, bu Yönetmelik hükümleri ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılabilir. Ancak, ilave esaslı tamir ve tadil yapılabilmesi için ruhsat alınması zorunludur.
İkinci kriter, taban alanı dışında yeni bir kapalı alan kazanılıp kazanılmadığıdır. Açık balkonun kapatılmasında olduğu üzere, yapılan tadilat taban alanında bir artış sağlıyor ise yapılan tadilat ruhsata tabidir. Buna karşılık, açık balkonun kapatılması, taban alanı dışında yeni bir kapalı alan kazanılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, açık balkonun kapatılması için tadilat ruhsatı alınması gerekir.