Yeni eğitim- öğretim yılının başlamasıyla birlikte sorunlar da gündeme gelmeye başladı. Birçok özel okul artık amblemlerini bastıkları kitap, kırtasiye ve kıyafet ürünlerini zorunlu kılarak piyasadan 3-5 kat fazla fiyata velilere satıyor. İşi iyice ticarete döken okullar bu zorunlu alışverişler için internet sitesi bile kurmuşlar.
''İŞİ İYİCE TİCARETE DÖKMÜŞLER''
Hürriyet yazarı Sefer Levent gazetesindeki haberinde, özel okulların amblemlerini basarak piyasadan 3-5 kat fazla fiyata zorunlu kılarak sattıkları kitap, kırtasiye ve kıyafet ürünleriyle ilgili şunları yazdı:
Çarşı-pazarda 5-10 TL'ye satılan tişörtler okullarda 75 TL'ye, piyasada 30 TL'lik pantolonlar 120 liraya, 10 liralık şapkalar 50 TL'ye satılıyor. Son keşif ise kırtasiye setleri. Siz tek tek piyasadan alınca 300 lira, okuldan alırsan 660 TL. İşi iyice ticarete döken okullar bu zorunlu alışverişler için internet sitesi bile kurmuşlar.
''HASSASİYETLERİMİZ RANTA ÇEVRİLİYOR''
Çocuklarımız canlarımız. Her şeyden kesip, bulup buluşturup en iyi şartlarda okutmak için hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Ama ne yazık ki bu hassasiyetimiz bazılarınca her geçen gün yeni yöntemlerle rantta çevriliyor. Eğitim gazeteciliğinin usta kalemi Nuran Çakmakçı daha geçen günlerde yazdı: "Bu yıl çocukları TEOG ve YGS'ye girecek olan veliler dershanelerin kapanmasıyla özel derslere yöneldi. Bazı 'garantili' öğretmenlerin ücretleri de profesör vizitesine çıktı. "Nuran diyor ki bazı hocaların saati 500 TL'yi bulmuş. El insaf! Devlet okuluna giden bir öğrencinin özel ders alma çabasını anlıyorum ama özel okula giden bir öğrencinin sınav uğruna bir de özel ders alması durumunu hâlâ kabullenebilmiş değilim.
ALIŞVERİŞ SİTELERİ BİLE KURDULAR!
Kırtasiye ürününe, kitaba, kıyafete amblemlerini basıp dışarıdan alışveriş yollarını tıkayan bazı okullar "hazır müşteri"yi de fırsata çevirmiş durumda. Bazı okullar online alışveriş sitesi oluşturdular. Buradan piyasadaki fiyatların 3-5 katına ürün satmaktan çekinmiyorlar. Bu sitelerde satılan kitapların fiyatlarını inceledim. Yine toplu alımlarla daha ucuza satılması gereken kitapları da normalden pahalıya satıyorlar. Biraz araştırma yapıp fiyatları kıyaslarsanız alınması istenen kitapları piyasadan daha ucuza alabileceğinizi göreceksiniz. Okulların amacı 'hazır müşteriyi" kendi internet sitelerine zorunlu olarak yönlendirmek, "kolay alışveriş" adı altında velilerden misliyle para almak. Bazı okullar bu alışveriş sitesi işini öyle abartmış durumda ki klozet sticker'ı bulaşık detarjanı satanı bile var!