İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası olarak ne gibi projeleriniz var?
Bugün yapacağımız toplantımızda Türkiye genelinde ki aktif kafecileri buraya toplayıp mesleğimizle alakalı istişare toplantısı yapacağız. Peki biz bu toplantıya kimleri çağırdık? Türkiye genelinde zaten üç internet kafeciler odası var. Bir tanesi İstanbul’da ikincisi Ankara'da ve üçüncüsü Diyarbakır'da. Onların da başkanlarını çağırdık, başkanlarla ve üyelerle bizim üye olmayan esnafımızla beraber istişare toplantısı yapalım dedik. Bu toplantıda sıkıntılarımızı dile getirmek için toplanacağız" dedi.
İnternet kafelerin güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Ailelerin tedirginliği noktasında onları nasıl ikna ediyorsunuz?
Geçen günlerde Cumhurbaşkanımız da internet kafeler konusunda açıklamalar yaptı. Aileler internet kafeleri kötü gözle görüyor biz bu kötü imajı kaldırabilmek için projeler geliştirdik. Elimizde olan projelerimiz var bu projeleri aktif olan üye ve odamıza üye olmayan meslektaşlarımızla beraber değerlendirip çalışmalar yapacağız. Birlik ve beraberlik içinde sorunlarımıza ortak çözümler üretmeye çalışacağız. Kafelerin formatı artık değişti. Nasıl derseniz; internet kafeler cep telefonları oldu artık. İnternet kafeler internet kafe olarak kullanılmıyor. Şimdi gençliğe hitaben e-spor diye bir şey çıktı. Bu gençlerin oyun aktivitelerinde online oyunlar var. Bu online oyunlar dünyada artık kendini kanıtlanmış ve E-Spor haline dönüşmüştür. Türkiye’de buna ayak uydurmuş ve E-spor federasyonunu kurmuştur. Gençlerimizi buradan sosyalleştirmeyi amaçlayıp sosyal alanlar olduğunu göstermek istiyoruz. İnternet kafeler artık bir E-spor merkezine dönüşüyor E-spor sadece oyunlarla alakalı ülkemizdeki futbol takımları da E-spor takımları oluşturmaya başladı Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın da E-spor takımları var.. Gençlerin zihnini geliştiren, yabancı dilini geliştiren bu oyunların çok faydası var. Bunları göstermek istiyoruz bu toplantıyı da bugün o yüzden gerçekleştiriyoruz. Projelerimize ortak olsunlar çünkü biz sadece İstanbul değiliz Türkiye genelinde 20.000 internet kafe var.
E-Spor’u biraz açar mısınız?
İlk projemiz olarak kafalarda kötü bir imajı olan internet kafe ismini değiştirmek . Esnaflarımızla yapılan anket sonucunda da Bilişim E-Spor Merkezi ismi ön plana çıktı. Biz bu kötü imajı ortadan kaldırmak için bugün burada toplantı yapmak istedik. Milli Eğitimle beraber çalışmalar yaparak diyoruz ki biz çocuklarımız için varız bizler çocuklarımızın aile bireyleri olarak en güvenli yerleri sağlamak istiyoruz. Geçmiş günümüzde bunları yaşadık geçmişte hükümetimize de söyledik çocuklarımızın evdeki interneti zararlı çocuklara aileler sahip çıkamaz. Bunun araştırması yapıldı araştırmada ailelere; çocuklarınıza sahip çıkabiliyor musunuz, çocuklarınızı kontrol altına alabiliyor musunuz sorularını sorduk. Aile bireyleri ise evet bizler gerekli önlemleri alıyoruz, çocuklarımızı kontrol altında tutuyoruz dediler. Öte yandan çocuklara sorulduğunda şöyle bir cevap alındı: "Anne ve babalarımız öyle zannediyorlar." Bugün bizler bunu test ettik. Filtreler çok çözüm değil on tane filtre de koysanız bugünkü gençler bu filtreleri çözebiliyor. Ama bir internet kafede çocuklarımız için böyle bir imkân yok ya da evdekinden daha az riskli çünkü hem gözetim altındalar hem korumalı filtre programlarımızdan ikişer tane var artı doksan gün kayıt alan kameralarımız mevcut. IP Log denen müşterilerimizin çocuklarımızın girdiği siteleri kontrol altına alabilen program çalışıyor ve bunlar iki yıl kayıt altında kalıyor.
Aileler çocuklarını güvenle internet kafelere gönderiyor mu?
Ayrıca şunu da belirtmek istiyoruz aileler bizim her ay iki kez denetlendiğimizi bilmiyorlar. Türkiye’deki tüm esnaf arkadaşlarımızı araştıralım bizim kadar denetlenen yok. Çünkü biz; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetleniyoruz. Denetlenmemize rağmen aileler bunu bilmiyor ve görmüyor. Basın yoluyla sesimizi duyurabilmek bizim için daha önemli. Aileler görsün okusunlar en azından şunu bilsinler bu internet kafelerin hem devlet hem de bunlara sahip çıkan odalar tarafından denetlenme mekanizması var. Bizim kendi denetlememiz de var bizde denetliyoruz çünkü burada söz konusu çocuklarımız. Bizler bir aile bireyi olarak gelen müşteriye müşteri gözüyle bakmıyoruz bir baba bir anne, abi kardeş olarak bakıyoruz.
İnternet kafe açmak kolay mı? Ne gibi kriterler var?
Bizim odamızın 12 yıllık bir geçmişi var. 12 yıl önce 2000’e yakın üyemiz vardı. Şu an İstanbul’da 1000 üyemiz var. Eskiden bir furya vardı duvarlara badana sürüp beş tane bilgisayar koyan internet kafe açıyordu. Şimdi artık açma şansları yok neden yok? Bugün maliyetler çok yükseldi bir bilgisayarın maliyeti 10-12 bin lira bir araç fiyatına bilgisayarlar var. Kafe açmak isteyen birinin en az 30 bilgisayar alacağını düşünürseniz maliyeti 350.000 TL civarında. Bunun dekorasyonu, dükkân kurulumu, masası, sandalyesi derken 500.000TL’yi buluyor. Maliyet bu kadar yüksek olunca, yenileyemeyenler kapandığı gibi yeni açılanların sayısı da azalıyor.
İnternet kafelerin görevleri nelerdir?
Ülkemizde bilgisayar kullanımının artmasında çok büyük rolümüz olduğu kanaatindeyim. Her kafe aslında bir bilgisayar kursu oldu. Evlerine bilgisayar alamayan milyonlarca insan bilgisayarları kafelerde kullandı yıllarca. İnternet kafeler cebe inene kadar. Ayrıca kamu hizmeti de veriyoruz E-Devlet’e geçişten sonra Adli sicil, ikametgâh, Nüfus Örneği, MRHS sistemi, Öğrenci belgesi, Askerlik belgesi v.b
TÜDOF’un gelecekteki faaliyetleri nelerdir?
İnternet Kafeciler Odası Başkanı Ümit Büyük açıklamasını, "Cep telefonları, tablet ve PC’lerin yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle batı illerimizde gelir seviyesi yüksek olan yerlerde internet kafelerdeki internet kullanım oranının düştüğünü de göz önüne almalıyız. İnternet her geçen gün daha da kontrolsüz bir şekilde gençlerimizi ve çocuklarımızı ele geçiriyor. Oysa internet kafeler sayesinde gençlerimizin denetimi mümkün. Bu nedenlerle de internet kafelerin her türlü dijital oyun ve oyun konsollarıyla gençlerimiz için çekici hale getirilmesi ve oyunun yanı sıra daha farklı konseptlerle de donatılması gerekmektedir. İnternet kafelerin bu çalışmamızın 1.2.3.4.5.6.ve 9 maddesi altında saydığımız şartları yerine getirmesi sağlanarak üst seviyede sosyal faydalar sağlayacak hale getirilmesi diğer yandan bilişim kültürü şenlik merkezlerine dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Gençlerin rağbet ettiği bu alanların kalitesinin arttırılması ne kadar önemli ise işletme gelirlerini çeşitlendirip devlete ek yükler getirmeden akil olan ortak hedefe ulaşmak da bir o kadar önemlidir. Hedefe ulaşmada kullanılacak en akılcı yaklaşım biçimi, kafeleri yan gelirle destekleyerek kendi gelişimlerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlamak olacaktır. Bu yüzden madde 6,1 altında sayılan ek işlerin internet kafelerde icra edilmesine yönelik yönetmelik değişikliği acilen sağlanmalıdır” diyerek tamamladı.