6292 sayılı Kanuna göre tapusu iptal edilmiş yerlerin tapuları iade edilmesi gerekiyordu. Maalesef Milli Emlak Müdürlüğü çeşitli bahaneler uydurarak Kanuna muhalefet ediyor ve tapuları iade etmiyorlardı. Kanunda açık hüküm olmasına rağmen vatandaş bir türlü tapusuna kavuşamıyordu.

Ümraniye Belediye Başkanı inatla bu konunun üzerine gitti. Özel çabaları ile Kanun uygulanmaya başlandı. Artık Ümraniye sınırları içindeki Kanun kapsamına giren eski tapular iade ediliyor. Ümraniye Belediye Başkanını ve ekibini bu bağlamda kutlamak gerekir. Bu azimli davranışı diğer başkanlara örnek olmalı ve 2/b alanlarında yaşayan vatandaşların var olan çeşitli mağduriyetleri giderilmelidir.

Kanun tasarı halindeyken dile getirmeye başladığımız birçok eksiklik tebliğlerle ve torba kanunla giderilse de, halen düzeltilmesi gereken yerleri var. Bunlardan biri de eski tapuların kime iade edileceğidir. Kanuna göre tapunun iade edilmesi gereken kişi eski tapu maliki, ölmüşse kanuni mirasçısı veya akdi halefi. Birçok bölgede maalesef eski tapular mafyanın eline düştü. Bazı uyanıklar eski tapu sahiplerinden aldıkları vekaletler ile 2/b hak sahibinin korkulu rüyası olmuş durumda. Çünkü birçok yerde eski tapu sahibi ile fiilen araziyi kullanan kişi farklı. Fiilen araziyi kullanan 2/b hak sahipleri para ödeyip tapu almayı beklerken, yerlerinin başka bir sahibi çıkması da içinden çıkılması zor bir durum. Bu arazilerde genelde durum böyle, tapu sahibi ile kullanıcı hak sahibi farklı. Yıllarca Mahalleler böyle oluşmuş. Mevcut durum göz önünde bulundurularak küçük bir düzenlemeyle tapu sahibi ile kullanıcı hak sahibinin sorunu aynı anda çözülebilir. Bu konu çok önemli, iadeler başladıkça zamanla konunun hassasiyeti anlaşılır.

Tapu devri yapılamadığı için 30 yıl önce zilliyet devri veya satış vaadi ile araziler satılmış. Tapuda işlem görmese de Noterde veya Muhtar huzurunda tapusunun ve fiilen kullandığı arazisinin tüm haklarını devretmiş bir kişi, bu kanun ile verilen hak ile tekrar sattığı yerden hak talep etmesi doğru mu?  Birde bu tapular ikinci, üçüncü şahısların eline geçerse gerisini siz düşünün. Gerçi siz düşünmeyin Kanunu yapanlar düşünsün! 

İkinci devam eden büyük 2/b sorunu ise 18. Madde uygulaması alanı içinde kalan yerlerin satışı. Kanuna göre imar planı yapılarak kamuya ayrılmış alanların satışı mümkün değil. İmar planı yapılmış olmasına rağmen, şuyulandırma çalışması yapılarak arsaların %40’ı kamu terki adı altında kesilebiliyor. Bu çalışmanın olduğu yerlerde, belediyeden alınan evraka göre terk miktarları düşürüldükten sonra ödemeler yapılıyordu. Ancak son bir aydır milli emlak müdürlüğü bürüt metre kare üzerinden ödeme almaya başladı. Bu durum yüksek rayiç değer altında ezilen 2/b mağdurunu perişan ediyor. Tekrar eski şekilde ödemeler alınmalı. Terk edilecek arsanın parası 2/b mağdurundan alınmamalıdır.

2/B sorunu Hükümetin çözmek için çalıştığı büyük bir toplumsal sorun olmasına rağmen, yerel yönetimlerin katkısı olmadan çözülemiyor… 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.