Pandemi dönemi hayatımızda bir çok şeyi değiştirdi.
Değiştirmeye de devam ediyor.
Bir yıl önce bugünlere şöyle bir döndüğümüzde aklımızın ucundan dahi geçmeyen alışkanlıklar edindik ve bu alışkanlıklarımızı gerek kendi sağlığımız gerek sevdiklerimizin sağlığı ve elbette toplum sağlığı için de sağlıklı günler geri gelene kadar devam ettirmemiz gerekiyor.
Evden çalışmanın yaygınlaştığı, online eğitime ağırlık verilen şu süreçte zaman kontrolünü yapabilmek ve verimli çalışabilmek de alışkanlıklarımıza etki eden unsurlardan biri.
Genel olarak baktığımızda bu süreci yönetirken, zamanı doğru ve verimli şekillerde kullanmaya çalışırken zorluklarla karşılaşabiliyoruz.
Peki bu süreçte zaman yönetimi nasıl olmalı zamanı nasıl daha verimli şekillerde kullanabiliriz?
Bununla alakalı okumalar yaptığımda karşıma birden fazla etkili ve bakış açımızı şekillendirebilecek teknik ve öneriler çıktı.
Hepsi farklı farklı yönlerden zamanı ele alıyor ancak aynı noktada birleşiyor: Zamanı doğru kullanmak.
Ana mantık zamanı doğru kullanmak, çünkü ne yaparsak yapalım akan zamanı durdurmak ya da geri almak gibi bir şansımız yok. Zamanı ne kadar doğru değerlendirirsek geleceğe ilişkin planları doğru şekillendirmek de o kolay oluyor.
Bugün ki yazımda sizlere ilk olarak Pomodoro Tekniğinden bahsedeceğim. Bu teknik özellikle öğrencilerin de ders çalışırken rahat bir şekilde uygulayabileceği bir yöntem...
Bu teknik 1980'lerin sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetim metodunu tanımlıyor.
Teknik, özünde kısa molalarla birbirini bölen setler halinde çalışmayı tavsiye ediyor.
Uygulanış şekli oldukça basit çünkü herhangi bir ekstra bilgi ya da ekipman gerektirmiyor.
Pomodoro kelimesi İtalyanca Domates anlamına geliyor. Francesco Crillo domates şeklindeki zamanlayıcısından esinlenerek ortaya çıkardığı bu tekniğe Pomodora Tekniği ismini vermiş.
Gelelim bu tekniğin nasıl uygulanacağına..
İhtiyacımız olan şey sadece bir saat ve gerçekleştirmek istediğiniz hedefler...
İşe hedeflerimizi belirleyerek başlıyoruz.
Bu noktada hedefleri yazarak çalışmak motivasyonu yüksek tutmak açısından fayda sağlayacaktır.
Ardından artık Pomodoro tekniğini uygulamaya başlayabiliriz.
Her bir Pomodoro 25 dakika olarak belirlenmiş. 25 dakika boyunca dikkatimizin dağılmasına izin vermeden, başka şeylerle ilgilenmeden çalışmamız gerekiyor. Olur da bu 25 dakika içinde bölünürsek ya da başka bir işle ilgilenmek durumunda kalırsak süreyi kaldığımız yerden devam edecek şekilde kullanmamalı, sayacı sıfırlayarak yeni bir 25 dakika başlatmalıyız.
25 dakikayı bölünmeden tamamladığımızda 1.pomodoro tamamlanmış oluyor ve biz 5 dakikalık bir mola kazanıyoruz.
5 dakikalık molayı da verimli geçirmek önemli. Yani o an yaptığımız işi düşünmek yerine zihni temizleyecek bir aktiviteye odaklanmak bir sonraki Pomodora uygulamasında verimimizi yükseltecek.
25 dakika çalışma, 5 dakika ara şeklinde 4 set tamamladığımızda 20-30 dakikalık uzun bir mola verilebilir.
İşte bu kadar basit..
25 dakikalık setler Crillo tarafından belirlenen süre. Bizler bu süreyi kullanacağımız gibi kendi çalışma sistemimize göre set dakikalarını da belirleyebiliriz.
Gün sonunda oluşturduğumuz hedeflerimizi kontrol edip yüzde kaçında başarılı olduğumuzu tespit etmek bir sonraki gün için işlerimizi kolaylaştıracaktır.
Elbette zamanı verimli kullanmak için bu tekniği düzenli kullanmak önemli. Düzenli bir şekilde kullanıldığında verimlilik ve üretkenliğimizin arttığını gözlemlemek ve ilerlediğimizi keşfetmek uzun vadeli planlarımızı gerçekleştirirken bize motive edecek ve daha başarılı olmamızı sağlayacaktır.
O zaman haydi domatesin faydalarını görmeye başlayalım!