1 Mayıs tarihinde başlayan av yasağıyla birlikte yaklaşık dört aydır denizlere
açılmayan balıkçılar, av yasağının bittiği 1 Eylül tarihiyle birlikte denizlere
açıldı. Sezona bolluk ile başlayan balıkçılar, balık tezgahlarını doldurmaya
başladı. Özellikle Marmara Denizi'nde avlanmaya çıkan İstanbullu balıkçılar,
denizden bol miktarda hamsi, palamut ve sardalya ile döndü. Bu durum, balık
fiyatlarının ve hamsinin bir hafta öncesine kıyasla yarı fiyatına düşmesine
neden oldu. Sezonu 10
TL'den açan hamsi balığı 7 TL'ye düştü.
İstanbul'un ünlü balıkçısı Kenan Balcı, balığın lezzetini göstermek için
vatandaşların gözü önünde hamsiyi çiğ çiğ yedi. Birkaç gün öncesine kadar
İstanbul'da balıkçı tezgahlarında 10 TL'ye satılan hamsi, yaşanan akınla
birlikte 7 TL'ye düştü. Büyük balıkçı teknelerince bol miktarda avlanan
tonlarca iri hamsiye vatandaşlar tarafından da ilgi gösterildi. Fiyatların
düşmesiyle hamsi dar gelirli vatandaşlar tarafından adeta kapışıldı. Fiyatların
uygun olduğunu belirten vatandaşlar kilolarca hamsi satın
aldı.
İşyeri çalışanları imkan çerçevesinde günde 400 kilogram hamsi temizlediğini
belirtti.
BALIK BOLLUĞU
2011 yılı av mevsimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul'un ünlü
balıkçısı Balıkçı Kenan Tesisleri Sahibi Kenan Balcı, "Bu bayramda en
güzel bayramı dolu dolu bir şekilde balıkçılarımızın yaşadığını düşünüyorum.
Çünkü balıkçılar, bu yıl av sezonunun başlamasına denk gelmesi nedeniyle hem 30
Ağustos Zafer Bayramı'nı hem Ramazan Bayramı'nı hem de balık bolluğunun
bayramını yaşadı" diye konuştu.
HAMSİ FAKİR GIDASI DEĞİL FİKİR GIDASIDIR
Balıkçıların 4,5 aydan bu yana bugünleri beklediğini söyleyen Balcı, şöyle
konuştu: "Yeni av sezonunun başlangıcı umduğumuz gibi oldu. Bol miktarda
çıkan hamsi, vatandaşın yüzünü güldürdü. Fiyat yarıya düştü. Taze taze
tüketimin önü açıldı. Benim her zaman bir sözüm var; 'Hamsi fakir gıdası değil,
fikir gıdasıdır' diye. Yine bir fikir verecek olursam; herkes hamsiyi taze taze
yesin ve yiyebileceği kadar alsın. Dolaplarda stok yapmaya gerek yok, çünkü
hamsi tükenmeyecek."
İLAÇ GİBİ
Tazeliğine dikkat çekmek için çiğ çiğ hamsi yiyen Balcı, sözlerine şöyle devam
etti: "Gözlere, cilde ve zekaya yararlı olan hamsi adeta ilaç gibi. Hem
çocuklarımız hem de bizler için son derece yararlı olan hamsi aynı zamanda anne
sütünden sonra dokuları onaran tek besin maddesidir."
Ekmeğinden pilavına, buğulamasından ızgarasına, tatlısından, turşusuna kadar
türlü şekillerde hazırlanıp tüketilen hamsi, zengin protein deposu olmasının
yanı sıra bol miktarda iyot içerdiği için zeka gelişimi açısından da faydalı
bir besin olarak gösteriliyor. Uzmanlar, kış mevsiminde sofraların baş tacı
olan hamsinin kalp ve damar hastalıklarından koruduğunu, kalp krizi riskini
azalttığını, zekayı geliştirip cildi güzelleştirdiğini söylüyor.
26 Şubat 2013 Salı 11:16
Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16