Meslek hastalıklarına sebep olacak faktörleri ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu faktörleri en aza indirmek için şu önlemleri alabiliriz:

Tıbbi korunma önlemleri,

İşyerindeki çalışma çevresine ait korunma önlemleri,

İşçiye ait korunma önlemleri.

Sağlık çalışanları olarak biz bu önlemlerin tıbbi korunma kısmında yer alıyoruz.

Tıbbi Korunma Önlemleri

a)    İşe Giriş Muayenesi:

İşe alınan kişilerin, yapacağı işe fiziksel ve ruhsal olarak uygun olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla yapılır. İşe giriş muayenesini aşamaları şu şekildedir;

1.    Kişisel Bilgiler

(İsim, adres, telefon bilgileri gibi)

2.    Tıbbi Anamnez

(Kan grubu, bağışıklama, aile fertlerindeki hastalıklar, geçirilmiş hastalık gibi)

3.    Fiziki Muayene

(Mutlak işin yürütüm şartları gözetilerek yapılır)

4.    Tarama Testleri

-Akciğer Filmi

Akciğer grafisi, göğüs hastalıklarını çoğunda temel tanı aracı olarak kullanılmaktadır. İşyerinde gaz, toz, duman ve kimyasallara maruz kalan kişilerde akciğer kanserine ve akciğer hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. İlerleyen dönemde tedavisi zor veya imkansız olabilecek hastalıklara yakalanma riskini düşürmek amacıyla periyodik olarak yapılmalıdır.

-Solunum Fonksiyon Testi (SFT)

Genel olarak akciğer fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla yapılan bir test yöntemidir. Akciğer hastalıklarının tanısında, hastalığın şiddetini ve tedaviye yanıtını saptamada, cerrahi müdahalenin uygun olup olmayacağına karar verilmesinde, meslek hastalıklarında tanı, tarama ve maluliyet değerlendirmesinde rutin olarak kullanılır.

-Portör Muayenesi

Gıda ile doğrudan temas eden işlerde çalışanlarda bulaşıcı hastalık varlığını tespit etmek amacıyla uygulanan testlerin geneline portör muayenesi denir.

-Göz Testi

Çalışanların yaptıkları veya yapacakları işler için görme kalitesi açısından uygun olup olmadıklarını anlamak amacıyla yapılır.

-Elektrokardiyografi (EKG)

Kalbin kulakçık ve karıncıklarının kasılma ve gevşeme evrelerini, kalbin uyarılması ve uyarının iletilmesi sırasında ortaya çıkan elektrik aktiviteyi milimetrik kağıt üzerine yazdırma işlemine dayanan test yöntemine denir.

-Odyometri (İşitme) Testi

Özellikle çok sesli ortamlarda çalışacak insanlar için bu test çok önemlidir. Kişide işitme kaybı olup olmadığına yönelik bir testtir. Gürültülü ortamlarda çalışanların periyodik kontrollerle meslek hastalığı olup olmadığını saptamaktadır.

-Hepatit Taraması

Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine neden olan kolay bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Hepatit tarama testleri sık görülen Hepatit A,B ve C virüslerin testini içerir.

5.    Sonuç

(Kişinin belirtilen işi yapıp yapamayacağı, yapabilirse hangi şartlarda yapabileceği, risk durumu öngörülerek mutlaka belirtilmelidir.)

b. Periyodik Muayene

Çalışanların belirli aralıklarla tıbbi muayeneden geçirilerek, yaptıkları işten etkilenip etkilenmediklerini tespit edilmesi amacıyla yapılan kontrolleri kapsar. Periyodik muayenelerin sıklıkları şu şekildedir:

Az tehlikeli işyerlerinde en az 5 yılda 1 Tehlikeli işyerlerinde en az 3 yılda 1

Çok tehlikeli işyerlerinde en az yılda 1

Ayrıca;

İş kazası geçiren çalışanın, işbaşı yapmadan önce,

Hastalık sonucu iş göremezlik alan çalışan, işbaşı yapmadan önce,

Gebe çalışan rutin aralıklarla ve doğum sonrası işbaşı yapmadan önce,

Özellikle (yaşlı, engelli, kronik hastalığı olan vb.) çalışan işyeri hekiminin uygun gördüğü

aralıklarla

Periyodik muayenenin tekrarlanması zorunludur.

c. Eğitim ve Uyarlama

Sakıncalı çalışma şartlarının tespit edilmesiyle, bu sakıncalı şartlardan korunma yolları bütün çalışanlara öğretilmeli, gerekli uyarılar yapılmalıdır.

www.organizeosgb.com.tr

[email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72