Ülkemiz, demokrasi ile idare edilen bir ülke? Demokrasi ile yönetilen ülkelerde iktidarın yanı sıra, milletin verdiği oy oranı nispetinde muhalefet partileri de meclis içinde ya da meclis dışında olmak üzere yer alır. Bütün rejimlerde iktidar yani ülkeyi yöneten bir güç mutlaka vardır.
Muhalefet, sadece demokratik yapıyı yani milletin oyunu esas alan yönetim sistemlerinde bulunur. Onun için demokrasilerde muhalefetin önemli bir yeri vardır. Seçimlerde milletin verdiği oy oranına göre iktidar ya da muhalefet görevini üstlenen siyasi partiler, hangi konumda olurlarsa olsun, ülkeye ve millete hizmet etme gayreti içinde olmalıdır.
Milletten iktidar olma yetki ve sorumluluğunu alan siyasi parti ve yöneticileri, büyük bir gayret ve samimiyetle, sadece hizmeti esas alan ve hizmet aşkı ve sevdasını en önde tutan bir plan ve program içinde faaliyetlerini sürdürmelidir.
Muhalefet; kelime anlamı itibariyle her ne kadar karşı olma, uyuşmazlık, zıddiyet gibi anlamlara geliyorsa da, ülke yönetiminde muhalefet olma ülkenin milli menfaatlerini ön planda tutmayı gerektirdiği için her yapılana karşı çıkmak anlamında algılanmamalı.
Muhalefet partileri elbette, iktidarın yaptığı yanlış ve hatalı uygulamaları eleştirecek, tenkit edecektir. Bu onların en tabii haklarıdır ama bunu yaparken sadece muhalif olmak için, yıkıcı bir üslup ve düşmanca bir tavır içerisinde hareket ederek muhalefet görevini yerine getirdiğini zannetmek ülkeye bir yarar sağlamayacağı gibi milletin de tasvip etmeyeceği, uygun ve doğru bulmayacağı davranışlar içersindedir.
Günümüzde milletimizin istediği, özlediği, arzuladığı muhalefet; ülke ve millet menfaati için doğru yapılanı alkışlamak ve doğruya destek olmak, yapılan yanlışlıklarda ve atılan hatalı adımlarda, düşmanca bir tavır yerine doğruyu göstermek, yol gösterici, uyarıcı bir tavır ve yapıcı bir tenkit ortaya koymaktır.