Zaman zaman gündeme gelen ve de sonradan unutulan üniversite öğrenci yurtları sorunu çok önemli… Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu barınma sorunu. Her eğitim yılı başında ailelerin gündeminde olan bir konu. Son yıllarda öğrenci ve yüksek okul, üniversite sayısının da artmasıyla yurt sorunu had safhaya ulaşmış durumda.
Nitekim Anadolu’ya dağıtılmış olarak yeni üniversiteler açıldıkça, eskiden belli başlı birkaç şehre giden öğrenciler, şimdi bütün Türkiye’ye dağılmakta. Bunun sonucunda da hem eskiye nispetle daha fazla sayıda, hem de son derece dağılmış bir öğrenci yelpazesi ortaya çıkmış bulunmakta.
Öğrencilerin çok az bir kısmı resmî kurumların tahsis ettiği yurt ve burs imkânlarından yararlanabilmekte. Özellikle kız öğrenciler ve yeni yüksek öğretime başlayan erkek öğrenciler istedikleri şartlarda yurt bulamamakta. Bir süre sonra bulunan yurtlar da öğrencilerin barınabileceği konumda değil maalesef.
Son 10 yılda hem üniversite hem de öğrenci sayıları yüzde 100 artarken, devlet yurtlarının yatak kapasitesindeki artış oranı, yüzde 30 nispetinde kalmış durumda. Kredi Yurtlar Kurumu’na ait 350’ye yakın yurtta son yerleştirilenlerle birlikte yaklaşık 300 bin öğrenci kalabilmekte.
Birçok il ve ilçede bırakın devlet yurdunu, özel öğrenci yurdu bulunmazken, bulunanların da pahalı olması, ev kiralarının da tavan yapması nedeniyle birçok öğrenci kayıt dondurma durumunda… Bugün yükseköğretim öğrencilerinin barınma sorununun çözülmesi için çok sayıda yaşanabilir düzeyde devlet yurduna ihtiyaç var.
KYK yurtlarının yetersiz kontenjanı ve kötü şartları, öğrencileri ucuz olduğu gerekçesiyle birtakım cemaat yurtlarına ve oradaki baskıya mecburen maruz kalmaya yönlendiriyor.
Normal bireylerin sahip olduğu özel yurtlar zaten yeteri kadar yok. Ülkemizdeki yurtların çoğu denetimsiz ve depreme bile dayanıklı değil. Yurt kapasitelerinin ihtiyacı karşılamaması sonucu aileler yüksek maddi külfetlerin altını girerek zor şartlarda geçimlerini sürdürmekte.
Ayrıca öğrenciler her geçen gün zorlaşan hayat şartlarında ailelerinden uzakta zorlaşan hayat şartları ile mücadele vererek öğrenimlerini sürdürmek yerine hayatta kalma mücadelesi de vermekte. Yurt sorununun ortaya çıkardığı sorunlar sonucunda toplumun en temel taşa olan aileler adeta travma yaşıyor. Birçok yurtta sıcak su bulunmuyor veya belirli saatlerde veriliyor.
Birçok yurtta çağımızın olmazsa olmazı olan internet bağlantıları bir yana bilgisayar dahi bulunmamakta, yurt odalarında kapasitelerinin üstünde öğrenci barındırılarak adeta cezaevi koşulları yaşatılmakta ve bu sorun ile birlikte birçok hijyen temelli sağlık sorunları ile mücadele edilmekte.
Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yerlerde barınması ve barınma sorunlarının çözülmesi için hükümet, belediyeler ve üniversiteler başta olmak üzere bütün devlet kurumları, vakıflar, dernekler ve hayırseverlerin harekete geçmesi gerekiyor.
|