Az okuyan, hatta hiç okumayan bir toplum olduğumuz bir gerçek... Üniversitede okuyor, geleceğimiz bu gençlerin elinde diye gururlanıyoruz. Ama ne yazık ki şin aslı hiç de göründüğü gibi değil. Yani üniversitede okumakla kültürlü olunmuyor….
Okumak bir alışkanlık mıdır? Belki hakikaten alışkanlıktır. Olmadığında ihtiyacını duymak gibidir okumak.
Aranmak, etrafa bakınıp okuyacak bir şeyleri görmeyi istemek. Boş anlarda bir kitap alıp okumak. Hatta merak alanları geliştirmek ve ona göre okumaya devam etmek. Hani rastgele değil, ‘ne olursa okurum abi’ şeklinde değil. İşsizlerin ‘ne iş olursa yaparım’ kabilinden değil…
Okumak, alışkanlık ise bu çocukluktan başlayan bir durumdur. Annesi ve babasının pek okuma ve kitap merakı olmayan insanlar çoğunlukla daha ileri bir zamanda bu okuma merakını ‘bazen’ geliştiriyorlar. Otobüste, vapurda şöyle bir etrafınıza bakın… Hiç kitap okuyan gördünüz mü? Ne gezer… Sadece gazetelerin resimlerine bakan insanlar…
Boş boş bakınanlar ve de cep telefonları ile oynayan ve konuşan insanlar… Tabii olarak otobüslerde insanların kitap okuması beklenemez. O sıkışıklıkta değil kitap okumak, nefes almak bile zor… Okumasını seven insan hayatta daha anlayışlı oluyor. Daha güzel yazabiliyor. Daha kolay insanları anlayabiliyor. Ve sabrı daha uzun süreli oluyor.
Neden az okuyoruz sorusunun cevabı ise birden fazla... Okumayı sevmemiz gereken yer okullar iken burada sanki okumaktan daha çok kaçıyoruz. Daha çocukken içi dışı sevimsiz dizayn edilmiş, kırık dökük cümlelerle doldurulmuş, hayatta hiçbir zaman işe yaramayacak bilgilerle doldurulmuş kitaplar, çocukları okumaktan soğutuyor. Okumaktan soğutan bir tarzla yazılmış kitaplar ile sınıfları geçiyor çocuklar. Bir şekilde üniversiteye geliyorlar..
İşin aslı şu, okumaktan uzak olmak, bu milletin en büyük özelliği olmuş. Tabii acınası bir durum.. İki örnek: Birinci örnekte, Japonya’da veya gelişmiş bir ülkede toplu taşıma aracında herkes, ayakta ya da oturarak olsun, ellerinde birer kitap okumakla yolculuk ediyor. İkinci örnekte ise, bizim ülkemizdeki bir belediye otobüsünde ise herkes boş boş bakmakta. Kimsenin elinde kitap yok… Özetle söylemek gerekirse, kültürsüz bir gençlik yetişiyor… Ve de istisnalar tabii ki kaideyi bozmuyor… Böyle biline…