Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine görehazırlıklarında sona gelinen Adalet Kurultayı'nın CHP’nin öncülüğünde 26-30 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenmesi bekleniyor. Ayrıntıları belli olan kurultayın.8 ana başlıkta adalet sorunlarının masaya yatırılacağı Kurultay’da özellikle ‘çözüm yolları’ konuşulacak.
CHP MYK’nın son toplantısının ana başlığı olan Adalet Kurultayı ile ilgili çalışmalar, CHP yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, 5 gün sürecek Kurultay takvimi ve içeriği şöyle olacak:
4 GÜN TARTIŞMA 1 GÜN KUTLAMA:
Adalet Kurultayı’nın ilk 4 günü Kurultay’da ele alınacak konuların tartışmalarıyla geçecek. Son gün, 30 Ağustos’ta ise Zafer Bayramı kutlaması yapılacak.
8 ANA BAŞLIK OLACAK:
Adalet Kurultayı’nda ele alınacak 8 ana konu belirlendi. Bunlar, mahkemede adalet, devlette adalet, seçimde adalet, geçimde adalet, inançta adalet, eğitimde adalet, yaşamda adalet ve medyada adalet olacak.
HER GÜN 2 OTURUM YAPILACAK:
Kurultay programına göre her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum yapılacak. Her oturumda bir adaletsizlik başlığı tüm yönleriyle ele alınacak. Oturumlar Kurultay katılımcılarının kendi ağızlarından yaşanmış, çarpıcı adaletsizlik öyküleriyle açılacak. Ardından uzmanların katıldığı bir ana panel yapılacak. Ayrıca bu konu başlıkları içinde alt başlıklar belirlenerek atölye çalışmaları ve beyin fırtınaları gerçekleştirilecek küçük çalışma grupları oluşturulacak. Her oturumun sonunda yapılan çalışmalarla ilgili bir sonuç bildirgesi hazırlanacak. Ardından bu bildirgeler bir araya getirilerek Adalet Kurultayı’nın sonuç bildirgesi, manifestosu haline getirilecek.
KILIÇDAROĞLU TÜM ETKİNLİKLERİ İZLEYECEK:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 5 gün sürecek etkinlik boyunca Kurultay alanında olacak. Karavan ya da çadırda konaklaması beklenen Kılıçdaroğlu tüm oturumları da izleyecek.
ADALET ANITI YAPILACAK:
Adalet Kurultayı’nın yapıldığı yerde bir adalet anıtı inşa edilecek. Herkesin yapım sürecine katkı yapabileceği bu anıt için “Adalet için bir tuğla da sen koy” sloganı ile çağrı yapılacak.
HAFIZA SOKAĞI OLUŞTURULACAK:
Yaşanmış adaletsizliklerin hatırlatıldığı Hafıza Sokağı oluşturulacak.
HİKAYENİ YAZ DA GEL:
Kurultay’ın yapılacağı alana kutular konulacak. “Hikayeni yaz da gel” sloganı ile yapılacak çağrı kapsamında uğradığı adaletsizliği yazıp kalıcı hale getirmek isteyenler hazırladıkları yazıları bu kutuya atacak. Daha sonra bu yazılar toplanarak kitap haline getirilecek.
SENDİKA, ODA VE DERNEKLER DE KATILACAK:
Adalet Kurultayı’na katılımı için birçok uzmana davet gidecek. Bununla ilgili çalışmalar başladı. Ancak uzmanların yanı sıra toplumun farklı kesimlerinden yaşadığı adaletsizliği anlatmak isteyen herkese de Kurultay kapıları açık. Kurultay’da Madımak ve Başbağlar katliamı, terör nedeniyle yaşanan mağduriyetler, faili meçhul cinayetler, Soma faciası gibi iş cinayetleri, kumpas davaları, taşeron işçiler gibi pek çok konudaki adalet arayışı ya temsilcileri aracılığıyla dile getirilecek ya da Kurultay programı kapsamında ele alınacak. Kurultay’a Toplumsal Hafıza Derneği gibi dernekler, çeşitli STK’lar ve sendikalardan da çok sayıda katılım başvurusu yapıldı.
SLOGAN ARAYIŞI SÜRÜYOR:
Adalet Kurultayı partiler üstü bir çalışma olacak. Hiçbir siyasi önyargı güdülmeden alanında uzman birçok kişiye davetiye gidecek. Kurultay sloganı için de çalışmalar sürüyor. Bir çok öneri içinde “Dert bizde çare bizde” sloganı da yer alıyor.
HER AKŞAMA BİR ETKİNLİK:
Gündüz saatlerinde paneller, atölye çalışmaları yapılacak Kurultay programı kapsamında akşam saatlerinde de çeşitli kültürel-sanatsal etkinlikler düzenlenecek.