136 yıl önce Laz Muhacirler tarafından kurulan İstanbul’un en güzel köyü Reşadiye köyü mahalle olmaya hazırlanıyor.İlk kurulduğunda Laz köy ismini alan Reşadiye, Sulan Reşat dönemine kadar köy olarak kabul görmedi.Sultan Reşat tahta çıktığında Lazların kurduğu bu köyün tüzel kişiliğini kabul etti.Köylü sultana hürmetlerini bildirmek adına köyün adını Reşadiye olarak değiştirdiler.
2014 yerel seçimlerinden sonra Reşadiye, büyük bir mahalle olacak.Reşadiye şehir merkezlerine çok yakın olmasına rağmen,imar ve alt yapı sorunlarından dolayı bir türlü hak ettiği şekilde gelişemiyor Oksijen deposu Kestane ve gürgen ormanlarının çepeçevre sarmaladığı, yeşilin her tonunun görülebildiği, doğa harikası bir yerdir “Reşadiye”
Doksanlı yılların başlarında Üsküdar otobanının ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün bitimi ile şehir merkezleri ile köy arasında ulaşım kolaylaştı.Bu dönemde basında kayıp köy olarak haberi yapılan Reşadiye köyüne birçok ünlü ve iş adamı akın etti.Köylüden satın aldıkları araziler üzerine villa ve müstakil ev yapmak suretiyle köyde yaşamaya başladılar.Şehir merkezinden göç almasına rağmen mülkiyet ve imar sorunları yüzünden hak ettiği ölçüde gelişemeyen Reşadiye, son yıllarda yapılan başarılı çalışmalar neticesinde makus talihinden kurtulmak üzere.
2/b arazilerinin tapuya bağlanması için çıkarılan kanun, alt yapı ihaleleri, kuzey marmara otobanı ve hızlı tren projesi bunlardan bir kaçı. Ancak en önemli sorunların başında imar yoğunluğunun çok düşük olması geliyor. İmar yoğunluğunun düşük olması, yüksek fiyatlara ulaşmış olan arazilerde konut yapmayı cazip hale getirmiyor. Şu anda bir dönüm arsada 200 metre kare büyüklüğünde iki katlı bir ev yapılabiliyor. Dokuz yüz metre kare bahçe boş kalıyor. Kulağa hoş geliyor fakat İstanbul gibi pahalı bir yerde arsa büyüdüğü için peysaj ve bakım maliyetleri çok yüksek oluyor. Artık müstakil büyük bahçeli pahalı evler yerine, site içinde hobi bahçesi de olan, orta gelir grubuna hitap eden evlere yoğun ilgi var. Bir dönüm arazide en az iki ev yapılmalı. İmar planında bu yönde düzenlemeler yapılabilir. Arazi genelde eğimli olduğu için kot farkından kazanılan alanlar oluşuyor. Bu alanlar da iskan edilebilmeli. Fiilen bu alanlar iskan ediliyor, ancak neden yasal hale gelmesin.
İkinci bir imar sorunu ise 18. Madde uygulamasının yapılmamamsıdır.Bu uygulama ile düzenleme ortaklık payları alınarak yollar açılmalı, park ve yeşil alanlar ortaya çıkarılmalıdır. Tarlalar arsa konumuna dönüştürülerek vatandaşın önünü açmak gerekiyor.
Elektrik biran önce toprak altına alınmalı ve bölgeye yetecek bir trafo yapılmalıdır. Yağmurda kesilen elektrik sıkıntısından vatandaş kurtarılmalıdır. Ana yolların darlığı kış aylarında büyük sorun oluyor ve birçok kazaya sebebiyet veriyor.Ana yollar imar planında olduğu gibi genişletilmelidir.
Gerekli merciler, ilgi ve alakalarını eski köy, yeni mahalle olan Reşadiye’ye göstermeleri gerekiyor.Köyün gelişimini frenleyen prangaları biran önce çıkarılmalıdır.