Astımlı hastalara önemli uyarı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, astım hastalığının modern....

Astımlı hastalara önemli uyarı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, astım hastalığının modern....

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Astımlı hastalara önemli uyarı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, astım hastalığının modern hayatın önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirterek, "Astımın en önemli risk faktörü alerjidir. Astımlı hastaları alerjik ortamlardan uzak tutun" uyarısında bulundu.

Hava yollarının kronik iltihabi bir hastalığı olan astımın ataklar halinde seyreden nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma hissi gibi şikayetler ile ortaya çıktığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, dünyada yaklaşık 300 milyon kişi, Türkiye'de ise yaklaşık 4 milyon kişinin astım hastası olduğunu söyledi.

KIŞ DÖNEMİNDE ALINACAK ÖNLEMLER

Kontrol altına alınmış astımlı bir hastada, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının hastalığı alevlendirebileceği, bu nedenle astım hastasının her yıl sonbahar ve kış aylarında grip aşısı olması gerektiğini belirten Dr. Jundi, soğukların artış gösterdiği bu mevsimde astım hastalarının bazı önlemler alması gerektiğini söyledi. Astımın en önemli risk faktörünün alerji olduğuna dikkat çeken Dr. Jundi, bu dönemde astım hastalarının alabileceği 15 önlemi şöyle açıkladı:


"Astım atağını başlatan eşyaları tüy ve hav bırakan pelüşlü eşyalar, toz tutabilecek yapıda perdeleri evinizden uzak tutun. Astımlı birçok kişi tüylü hayvanlara alerjiktir. Bu tür hayvanlarınız varsa dışarıda tutun. Hayvanların yatağa çıkmasına veya yatak odasına girmesine izin vermeyin. Sigara içmeyin. Hatta yanınızda içilmesine izin vermeyin. Sigara içiyorsanız da, bırakmak için yardım alın. Güçlü kokuları evden uzak tutun. Parfümlü sabun, şampuan veya losyonlardan kaçının. Tütsülerden uzak durun.

Astımlı kişinin yatak odasında özel düzenlemeler yapın. Halı ve kilimleri kaldırın. Bu tip materyaller tozu ve küfü çekerler. Parke veya kalebodur gibi toz tutmayan zemin döşemeleri tercih edin. Tüylü koltukları, minderleri ve fazla yastıkları kaldırın. Bunlar toz toplarlar. Yatak takımlarınızı toz geçirmeyen ve fermuarlı nevresim takımları ile kaplayın. Kuş tüyü ya da samandan yapılmış yastık, döşek kullanmayın. Çarşaf ve nevresim takımlarını sık sık, 55 derece suda yıkayın ve güneşte kurutun.

İçerdeki havayı temiz ve taze tutmak için pencereleri açın. Evinizi iyice havalandırın. Yemek pişirirken oluşan buhar ve güçlü kokulara karşı pencereleri olabildiğince açın. Grip ve üst solunum yolları salgınlarında maske takın. Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkayın. Doktorunuza danışarak gerekli aşılar hakkında bilgi alın. Dışarıdaki hava egzoz gazı, araba, fabrika dumanı veya çiçek ve ağaç polenleri ile kirlenmiş ise pencerelerinizi kapalı tutun. Uygulanan tedavinin başarılı olabilmesi için mutlaka ilaçlarınızı
kullanmayı ihmal etmeyin."

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3