MEB yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi nedeniyle ikinci kısıtlama dönemine girilmesine rağmen meslek ve teknik lise son sınıftaki öğrencilerin staj zorunluluğunun devam ettiğini ifade ederek, “Milli Eğitim Bakanlığı staj zorunluluğunda ısrar ettiği için Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarının son sınıfında olan yaklaşık yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor. 631 lira almak için çalışmak zorun olan öğrencilerin hayatını hiçe sayıyor, tüm çıraklara bu parayı yatırın” açıklamasını yaptı.

MEB yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi nedeniyle ikinci kısıtlama dönemine girilmesine rağmen meslek ve teknik lise son sınıftaki öğrencilerin staj zorunluluğunun devam ettiğini ifade ederek, “Milli Eğitim Bakanlığı staj zorunluluğunda ısrar ettiği için Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarının son sınıfında olan yaklaşık yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor. 631 lira almak için çalışmak zorun olan öğrencilerin hayatını hiçe sayıyor, tüm çıraklara bu parayı yatırın” açıklamasını yaptı.

08 Aralık 2020 Salı 10:11
MEB yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yeni tedbirler doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin 20 Kasım 2020 – 04 Ocak 2021 tarihleri arasında çevrim içi yapılmasına karar verildiğini hatırlatarak, “Diğer tüm öğrencilere aralık sonuna kadar sınav bile yapmayacak olan MEB, Mesleki ve Teknik Liselerdeki öğrenci/çırak öğrencilerden 12. Sınıftakilerin staj uygulamalarına 30 Kasım 2020 tarihinden itibaren devam etmelerini istenmiştir. Bu karar bu öğrencileri Covid-19’a karşı savunmasız bir duruma sokmaktadır” dedi.

Çifte standarttan 488 bin öğrenci etkilenecek

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Akkuş İlgezdi, ülkemizde 2014-2019 yılları arasında Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarından mezun olan toplam öğrenci sayısının 2 milyon 444 bin 591 olduğunu ortaya koyarak, “Bu okullar her yıl 455 bin ila 515 bin arasında değişen sayıda mezun vermektedir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için 12. Sınıfta zorunlu staj eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Buna göre her yıl son sınıfta okuyan ortalama 488 bin öğrencinin zorunlu staj yapması gereklidir” açıklamasında bulundu.

Diğer tüm okul gruplarındaki öğrencilerin uzaktan eğitim ve aralık sonuna kadar sınav olmayacağını hatırlatan CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “Staj zorunluluğu olan 488 bin öğrenci bu çift standart yüzünden mağdur olacaktır. Bu öğrencilerin Covid-19’a yakalanmaları durumunda bunun hesabını kim verecektir” diye konuştu.

“Yaşanan pandemide aileleri işsiz kalan ve kendilerinin başka geliri olmayan mesleki ve teknik lisede okuyan son sınıf öğrenci/çırak öğrenciler 631 lira için staj yapmak zorunda kalmaktadır. Tüm son sınıf öğrencilerine bu parayı yatırın, pandemide öğrencileri Covid-19’a karşı çaresiz bırakmayın” diyen Akkuş İlgezdi, staj için de en az asgari ücretin öğrencilere verilmesi için bakanlığa çağrı yaptı.

Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, soru önergesinde,

“- 24.11.2020 tarihli ve “Yüz Yüze Eğitime Ara Verilen Tarihlerde İşletmelerde Beceri Eğitimi/Staj” konulu yazınız gereği Covid-19 salgınına rağmen iş yerine gitmek zorunda bıraktığınız en az 488 bin 12. sınıf öğrencisinin sağlığını korumak adına hangi tedbirleri aldınız?

- Staj yapmak zorunda olan 12. Sınıf öğrencisi en az 488 bin öğrenciden kaçı 2020 Aralık itibariyle beceri eğitimi kapsamında stajına devam etmektedir? Bu öğrencilerin çalıştığı iş yeri sayısı nedir? Bu işyerlerinin illere ve faaliyet koluna göre dağılımları nedir?

- 2019-2020 ve 2020-2021 Eğitim/Öğretim döneminde Beceri Eğitimi kapsamında iş yerinde staj yapan öğrencilerden Covid-19’a yakalananların sayısı nedir? Beceri eğitimi ve staj esnasında Covid-19’a yakalanan öğrencilerin iş kollarına ve illere göre dağılımı nedir?

- Pandemi başlangıcı olan 2020 Mart ayından bugüne kadar geçen sürede staj yaparken Covid-19’a yakalanan ve hayatını kaybeden öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin iş yeri faaliyet koluna, illere ve yaşlarına göre dağılımı nedir?

- Staj yapan öğrencilerin sigortalı olması şarttır. Eylül 2020 itibariyle sosyal güvenlik kapsamına giren aktif sigortalı sayısı 23 milyon 68 bin 866’dır. Bunların yüzde 6’sı yani 1 milyon 304 bin 232’si stajyer ve kursiyer’dir. Buna göre 1 milyon 304 bin 232 kişinin kaçı bakanlığınızın sorumluluk alanına giren ortaöğretim öğrencisidir? Sigortalı ortaöğretim öğrencilerinin eğitim gördükleri sınıflarına göre dağılımı nedir?

- SGK kayıtlarına göre 2019 yılsonu itibariyle 20 yaş altı 4/a kapsamında sigortalı sayısı 399 bin 881’dir. Bu sayı yaş gruplarına göre incelendiğinde 14 yaşından küçük sigortalı sayısı 3 bin 837’dir. Bu kişilerin kaçı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencidir?

- SGK kayıtlarına göre 2019 yılında 4/a kapsamındaki 20 yaş altı sigortalıların yüzde 49’u yani 196 bin 360’ı 18 yaş ve altındadır. Bu kişilerin kaçı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencidir?

- 2019 yılında 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışan 18 yaş ve altındaki kişi sayısı 2018 yılına göre yüzde 18 azalmıştır. Bu sayı 2018’de 238 bin 501’idi. Buna göre sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen stajyer ve çırak öğrenci sayısı nedir?

- SGK verilerine göre geçtiğimiz 7 senede (2013-2019) Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde toplam 11 bin 196 iş kazası meydana gelmiştir. 2019 yılında gerçekleşen iş kazası sayısı 2 bin 385’tir. Bu sayı 2013’te 239’du. 2013’ten bugüne iş kazası geçiren sayısında yüzde 898 artış yaşanmıştır. Normal şartlarda dahi stajyer/çırak öğrencilerin sağlığına özen göstermediği anlaşılan iş yerlerinin, pandemi koşullarında Covid-19’a karşı yeterli önlem alıp almadıklarını nasıl denetliyorsunuz? Denetimler yetersizse, çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atan bu uygulamanın sorumlusu kimdir?

- 2020 yılı için belirlenen stajyer öğrenci ücreti 631 lira 206 kuruştur. Pandemi koşullarında 631 lira için öğrencilerin canını tehlikeye atmak ne derecede sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaktadır? 631 liraya öğrenci çalıştırmak, devlet eliyle ucuz iş gücü yaratmak değil midir? Milli Eğitim Bakanlığı olarak merdiven altı firmalara ucuz iş gücü yaratan bu stratejiyi neden yaygınlaştırıyorsunuz?” yanıt aradı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3