Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile ilgili yapılan değişiklikler 15 Mayıs 2014 tarihinde resmi gazete yayımlandı. Bundan böyle tarım arazileri miras yoluyla bölünemeyecek.Hisseli satış yapılamayacak.Tarım arazilerinin bölünmesini engellemek için çok doğru ve geç kalınmış bir karar.Ancak İstanbul'da tarım alanı olarak belirnenen bir çok yerde tarım yapmak imkansız.İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin hazırladığı 1/5000 ölçekli imar planına göre; Şile'nin köylerinde taşlık kayalık tarlalar tarım arazi olarak planlanmış.Bu planı hazırlayan dangalaklara sormak lazım bu kayalıklarda hangi tür  meyve sebze yetişir diye!Pirinç tarlası olması gereken Şile ovası ise villa imarlı!Hükümetin ve Başbakanın başarısını gölgeyen hasta plan yapıcılara kim dur diyecek?

Öte yandan bazı tapu müdürlüklerinde tarım arazi olduğu için arazinin tümünün satışını yapmıyorlarmış.Böyle bir şey olamaz.Arazinin tümü satılabilir ve bu durumda arazi parçalanmaz.Sadece tarım yapacak kişi değişmiş olur.Herkes üstüne düşen görevi en iyi şekilde yapmalı, yeni Büyük Türkiye ye ayak uydurmalı, yada beyaz bir kağıda istifa dilekçesini yazarak arkadan gelenlerin önünü açmalı.

Hüseyinli Sırapınar ovası tarım alanı olarak planlanmasına rağmen tarlaların yolu yok.Adam tarlasına nasıl ulaşacak, herkesin bir helikopteri olması lazım.Bu tür basit çözümler ile ilgilenmesi gereken kim?Bu ova imara açılacak diye büyük bir beklenti var.Bu beklenti nasıl oluşuyor?Tarlalar mutlak tarım arazisi olmasına rağmen imarlı arsa fiyatına satılabiliyor...

Yeni düzenlemeye göre, asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0.5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0.3 hektardan küçük olamayacak.

Türkiye'de ortalama tarım arazisi büyüklüğü 59 dönüm. Fakat, tek parça değil. Ortalama 10 parselden oluşuyor. Ülke genelinde 30 milyon parsel ve 40 milyon hissedarı var. Tarım arazisi sahibi toplam 40 milyon hissedar ne yapacak?

Uygulamaya konulan yeni sistemle birlikte tarım arazileri "Asgari tarımsal arazi büyüklüğü" ile "Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü" şeklinde iki yeni kavramla tanımlanacak.

Bu iki kritere göre arazilerin sınıflandırılıp, devir, ifraz ve bölünmelerin önlenmesi hedefleniyor.

"Asgari tarımsal arazi büyüklüğü" ile ilgili madde;

MADDE 3 – 5403 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“h) Asgari tarımsal arazi büyüklüğü: Üretim faaliyet ve girdileri rasyonel ve ekonomik olarak kullanıldığı takdirde, bir tarımsal arazide elde edilen verimliliğin, söz konusu tarımsal arazinin daha fazla küçülmesi hâlinde elde edilemeyeceği Bakanlıkça belirlenen en küçük tarımsal parsel büyüklüğünü,

ı) Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü: Bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak il ve ilçelerin ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini,”

MADDE 4 – 5403 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin başlığı “Tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi” şeklinde, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Asgari tarımsal arazi büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Bakanlık tarafından belirlenir. Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur.

Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabilir. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemez, hisselendirilemez, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamaz. Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.